Közélet

Megvan mikorra érheti el a Földet az elszabadult kínai rakéta

Azt viszont továbbra sem tudni, hol csapódik be.

Várhatóan szombat késő este, vagy vasárnap hajnalban érik el a Földet annak a kínai rakétának a maradványai, amelyet a múlt héten indítottak el és azóta a Föld körül kering – írja a Reuters egy amerikai űrkutatási és fejlesztési központra hivatkozva.

Az amerikai Aerospace Corporation számításai szerint

a rakétatest Új-Zéland közelében lép be a Föld légkörébe, de megjegyezték, hogy a belépés továbbra is bárhol megtörténhet.

A kínai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a rakéta maradványai megsemmisülnek a Föld légkörében és valószínűleg nem okoznak majd kárt becsapódáskor, mint ahogy azt az amerikai űrparancsnokság mondta.

Elszabadult egy kínai rakéta, nem tudni hol csapódik be

Jelenleg körülbelül 90 percenként kerüli meg a Földet és folyamatosan közelít bolygónkhoz.

A Long March 5B névre keresztelt rakétát április 29-én lőtték fel a kínai Hajnan tartományból. A Tianhe űrállomásra tartott volna, ám menet közben elszabadult, jelenleg körülbelül 90 percenként kerüli meg a Földet és folyamatosan közelít bolygónkhoz.

A Long March rakétacsalád szerves részét képezi Kínai rövidtávú űrkutatási ambíciónak, amely szerint az ázsiai nagyhatalom kutatószondákat indítana a Holdra, sőt még a Marsra is.

Fotó: STR / AFP

5B típusú rakétát tavaly május után másodszor lőttek fel.

Jonathan McDowell asztrofizikus korábban azt mondta, hogy van esély rá, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak. Erre volt példa az 5B említett, tavaly májusi fellövésekor, amikor a leszakadt darabok elefántcsontparti épületekre zuhantak és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy személyi sérülés nem történt.

Kínában nem ritka a rakétakilövésekből származó törmelékek visszahullása. Április végén a Hubei tartományban található Siyan város hatóságai intéztek felhívást a lakosság felé, hogy készüljenek fel az evakuálásra, mert rakétatörmelékek becsapódása várható.

Az Aerospace Corporation blogbejegyzésében megjegyezte,

az üres rakétatest most egy elliptikus pályára halad a Föld körül, egyre közelítve a bolygóhoz.

18 tonnás súlyával ez az egyik legnagyobb űrhulladék, amely eléri a Földet.

űrkutatás rakéta Long March 5B USA Kína űrszemét kínai rakéta föld
Kapcsolódó cikkek