Közélet

Délután kiderül, mikor jönnek az újabb enyhítések

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban korszakhatárnak nevezte, hogy a hétvégén meglehet az ötmilliomodik beoltott magyar.

Péntek reggelre 4 898 866 ember kapta már meg valamelyik koronavírus elleni vakcinát Magyarországon, és a hétvégén várhatóan elérjük az ötmillió beoltottat, így újabb enyhítések jöhetnek – Orbán Viktor miniszterelnök, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy ma délután dőlhet el, hogy pontosan mikor lépnek életbe a következő enyhítések.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a következő változásokat jelezte előre:

  • a kijárási tilalom megszűnik
  • az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárása megszűnik
  • a kültéri maszkviselési kötelezettség megszűnik
  • szabad a sport a közterületeken (egyéni és csapatsportok is)
  • magánrendezvények legfeljebb 50 főig megtarthatók, a lakodalmak legfeljebb 200 vendéggel szabad rendezni (ha szállodában vannak, akkor a vendéglátónak a külön termeket biztosítania kell)
  • beltéri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható
  • szabadtéri rendezvények legfeljebb 500 fővel, korlátozás nélkül megtarthatók, azaz lehet tüntetni is
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogathatók
  • a 16-18 éves fiatalok, ha be vannak oltva, már saját jogon is, felnőtt kísérő nélkül is mehetnek étterembe, moziba, színházba, zárt térbe.
  • Magyarország a járvány szempontjából biztonságosabb, mint a legtöbb nyugat-európai ország

    – mondta a kormányfő, aki elmondta azt is: letörtük és le is győztük a járvány harmadik hullámát. A felnőtt lakosság több mint ötven százaléka átoltott, ezért fel lehet oldani a korlátozások nagy részét, de vannak olyan rendelkezések, ami alól csak a védettek kapnak felmentést. Orbán Viktor egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi tömeges roham az oltásokért lelassult.

    Manapság sokkal kevesebben regisztrálnak, mint korábban (napi 5-10 ezer). Emellett van három körülmény, ami további óvatosságra inti a kormányt a miniszterelnök szerint. Ezek közül az első, hogy lehet 3 millió ember, akik nem lesznek beoltva, körükben pusztítani fog a vírus.

    A miniszterelnök ezektől az emberektől azt kérte, hogy tegyék félre az ellenállásukat, menjenek el, és oltassák be magukat!

    A határaink mentén mindenhol alacsonyabb a beoltottság mint Magyarországon, kivéve Szerbiát, és „mindenféle mutációk fenyegetnek”, ezért figyelni kell, hogy a vakcinák az új mutánsok ellen is védenek-e. Ezért az operatív törzset készenléti állapotba helyezték.

    Harcolni fogunk, a csatát megnyertük, de utóvéd-harcok még lehetnek

    – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte: a rendkívüli jogrendet ugyan szeptemberig meghosszabbították, de reméli, hogy a nyáron ettől meg tud szabadulni az ország.

    Az emlékeztető oltások bent vannak a zsákban

    A kormány elegendő vakcinát rendelt ahhoz, hogy mindenkit beoltsanak, akkor is, ha kell harmadik vagy negyedik oltás. A következő uniós vakcina-beszerzésben ezért Magyarország nem vesz részt, ezzel 120 milliárd forint spórolunk.

    Garantálni tudjuk minden magyar biztonságát

    - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy

    7,3 millió Pfizer/BioNTech

    1,2 millió Moderna

    4 millió Janssen

    4,7 millió AstraZeneca

    vakcinát várnak még a gyártóktól. Magyarország önellátásra törekszik a vakcinagyártásban, úgy számolnak, hogy 2022. év végéig Debrecenben megkezdi majd a munkáját az a vakcinagyár, amely az addig kifejlesztett magyar oltóanyagot fogja gyártani.

    Ezután a hazai gyártású vakcinával megvagyunk

    – mondta a miniszterelnök.

    A kormány döntött a hitelmoratórium 2 hónapos meghosszabbításáról, ezzel időt adnak arra, hogy eldöntsék, mi lesz a moratórium után szeptembertől.

    A bankszövetség javaslatai nem fogadhatók el, szerintem

    – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a pénzintézetek érvei is érthetők, hiszen a bankoknak elég nagy terhet jelentett a hitelmoratórium bevezetése. De, hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, elsősorban a középosztálynak és a kisebb pénzű embereknek az érveit kell itt figyelembe venni, az ő érdekükért ki kell állni.

    Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a kispénzű emberek csak úgy kilépjenek a moratóriumból.

    – mondta Orbán Viktor. A kormányfő megjegyezte: eddig védekeztünk, most a gazdaság újraindítására van szükség. Béremelések várhatók, és a 2022-es minimálbér-emelésről is hamarosan elkezdődnek a tárgyalások, de a döntésekkel megvárják a második negyedév végét, a harmadik negyedév elejét.

    A kormányfő az első negyedéves GDP-adatokra reagálva azt mondta, hogy őt nem lepte meg a jó adat, sőt, fenomenális második negyedéves növekedési adatokra számít. A kormányfő elmondta azt is: bizakodó, hiszen nő a munkából élők száma, már most is ugyanannyian dolgoznak, mint a válság előtt, ezért az egész nemzetgazdaság teljesítménye jól alakul majd.

     

    MR1 Kossuth rádió Orbán Viktor Jó reggelt Magyarország
    Kapcsolódó cikkek