Közélet

Palesztin rakétaeső hullott Izraelre

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből.

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből – közölte az izraeli hadsereg.

A késő esti tájékoztatás szerint

többtucatnyit elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de a kölcsönös rakétatámadások tovább folytatódtak a felek között.

Az övezetet irányító iszlamista Hamász katonai szárnya közzétett egy videófelvételt, amelyen harcosaik láthatók rakéták és indítóállások mellett. Az üzenet, hogy:

ha folytatjátok, mi is folytatjuk.

Eközben az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség csillapítására intette mindkét felet, leszögezve, hogy a Hamásznak azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat.

Fotó: Mohamed Szaber / MTI/EPA

Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Aláhúzta: azonnal le kell állítani az erőszakot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és diplomáciai források szerint

a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki az esettel kapcsolatosan, azonban az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese, úgy vélekedett, hogy az előterjesztett nyilatkozat elfogadása nem segítené a rendezést.

Ezen dokumentumban a kilakoltatások, a telepépítések beszüntetésére, valamint nyugalomra és a szent helyek történelmi status quójának megőrzésére szólítottak volna fel. Az amerikai kormány beleegyezett a nyilatkozat szakértői megvitatásába, de még nem született kompromisszum.

Izrael Egyesült Államok rakéta rakétatámadás vaskupola palesztína ENSZ Biztonsági Tanácsa Benjamin Netanjahu Hamasz gázai övezet Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek