Közélet

Pszichózis alakult ki az oltásokkal kapcsolatban Szicílián

Márciusban, rövid időre Szicília is leállította a lakosság tömeges oltását az AstraZeneca vakcinájával. Az oltóanyagot azóta újra használják a hatvan év felettiek körében, csak épp senki nem vállalkozik arra, hogy beadassa azt magának.

Az AstraZeneca oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban a médiában megjelentek egy érthető, de megalapozatlan pszichózist alakítottak ki az emberekben, minden oltással szemben – panaszolta Nello Musumeci, Szicília kormányzója egy keddi sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta, hogy bár az országos oltási kampányban jelenleg még a 80 év felettiek és a különösen veszélyeztetettek vannak soron, a szigeten minden ötven év feletti lakos számára elérhetővé teszik a koronavírus elleni vakcinákat.

Semmivel nem tudjuk rávenni azokat, akik vonakodnak az oltástól, hogy adassák be maguknak a vakcinát, ezért úgy döntöttünk, hogy változtatunk az oltások menetrendjén, hogy felgyorsítsuk a kampányt.

Fotó: Francesco Militello Mirto / NurPhoto via AFP

Szicílián jóval több a biztonytalan, mint Olaszország más területein, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy a szigetlakók körében öten meghaltak azután, hogy megkapták az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját. Egyik esetben sem nyert bizonyítást, hogy a haláleseteket az oltóanyag okozta, de a Szirakúza város ügyészsége még március 11-én eljárást indított két orvos és egy nővér ellen emberölés gyanújával, miután egy tengerésztiszt meghalt mindössze néhány órával azt követően, hogy felvette náluk az AstraZeneca koronavírus elleni oltását.

Olaszországban már naponta mindegy félmillió oltást adnak be, de még így is alacsony a lakosság átoltottsága. Jelenleg is a 80 évnél idősebbeket oltják országszerte – ezt a menetrendet rúgná most fel Nello Musumeci kormányzó azzal, hogy szerdától Szicílián minden ötven év felettinek, Lampedusán és Linosán pedig minden 18 évnél idősebb helyi lakosnak elérhetővé teszi a vakcinát. A kormányzó úgy nyilatkozott: azért kell felrúgnia a kormány által kijelölt menetrendet, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba. Olaszország húsz tartománya közül Szicílián halad a leglassabban az oltási kampány.

astrazeneca koronavírus elleni oltás mellékhatások
Kapcsolódó cikkek