Közélet

Rekordokat döntögetnek a koronavírus számok, országos zárlatot sürgetnek Indiában

A több mint egymilliárdan lakott Indiában eddig a lakosság mintegy 2,5 százalékát sikerült beoltani.

Az indiai koronavírus-fertőzések és halálozások száma hétfőn rekordszintű napi csúcsértékek közelébe értek – írja a Reuters.

Az ország egészségügyi minisztériuménak közlése szerint 366 161 az új fertőzés szám és 3754 haláleset kissé elmaradt a legutóbbi csúcsoktól:

az országban 22,66 millióra nőtt a fertőzöttek száma és 246 116 halálesetet regisztráltak a pandémia kitörése óta.

Narendra Modi miniszterelnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy bejelentse az egész országra kiterjedő zárlatot, ahogyan azt a tavalyi fertőzések első hulláma során tette. Többen is kritizálták a kormányt amiatt is, mert hatalmas összejöveteleket engedélyeztek az országban:

megtartották India az egyik legfontosabb hindu ünnepét, a Holit, vagy más néven a színek fesztiválját, és az elmúlt hónapokban több nagy választási gyűlést is szerveztek országszerte.

Fotó: Getty Images

A kormány adatai szerint hétfőre

több mint 34,8 millió főt, vagyis India lakosságának mintegy 2,5 százalékát sikerült eddig beoltani.

Vasárnap Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója azt mondta, hogy az indiai hatóságoknak azt tanácsolta, hogy zárkák le egész Indiát. Az Indiai Orvosi Egyesület (IMA) szintén közölte, hogy egy „teljes, jól megtervezett, előre bejelentett” országos lezárásra lenne szükség.

Jelenleg az alapvető élelmiszereket árusító üzletek reggelig néhány óráig nyitva maradhatnak, míg a bezárandó vállalkozások, mint a bevásárlóközpontok, edzőtermek, színházak, bárok és italboltok ideiglenesen zárva vannak – közölte a kormány.

koronavírus India
Kapcsolódó cikkek