Közélet

Robotokra cserélné a képviselőket az európaiak többsége

Az IE Egyetem kutatása szerint az európaiak többsége szívesen cserélné algoritmusokra a képviselőjét.

Az IE Egyetem csütörtökön közzétett kutatása szerint az Európai Unióban több mint 50 százalék a támogatottsága annak, hogy a képviselőket mesterséges intelligencia váltsa fel – írja a CNBC.

A 11 országban 2769 embert megkérdező kutatás szerint az EU 51 százaléka támogatja az ötletet, ám Kínában ez az arány még magasabb, az emberek 75 százaléka szerint jó az ötlet.

A kérdés szerint a parlament létszáma csökkenne és a felszabadult helyeket a felhasználók adatait megkapó algoritmusok kapnák meg.

A javaslat támogatottsága az angolszász országokban már jóval alacsonyabb, az Egyesült Királyság 69 százaléka, míg az amerikaiak 60 százaléka ellenezné az ötletet.

Fotó: Shutterstock

A kutatást vezető Oscar Jonsson szerint

ennek oka a demokráciába vetett hit hanyatlása, aminek oka az erősödő polarizáció, a véleménybuborékok illetve az, hogy az emberek egyre kevésbé vannak kapcsolatban képviselőikkel. A kutatás így jól reprezentálja a korszellemet.

A javaslatot nem meglepő módon az EU-ban leginkább a fiatalok támogatják – a 25-34 évesek több mint 60 százaléka és a 34-44 évesek 56 százaléka – míg az 55 felettiek többsége szerint ez nem annyira jó ötlet.

EU Európai Unió MI demokrácia mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek