Az Európai Bizottság tegnapi döntésével a nagykunsági szilvapálinka védett elnevezés lett az Európai Unióban. A nagykunsági szilvapálinka előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet. A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak mind a szilva termesztésének, felhasználásának, mind a kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a besztercei és a vörös szilva. A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok – a napsütéses órák magas száma – különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményeznek. A nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban vörös szilvából, illetve besztercei szilvából készül. A szilva magas cukortartalmának köszönhetően a belőle főzött pálinka ízét a marcipános és lekváros ízjegyek jellemzik. A nagykunsági szilvapálinka nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed – ismerteti a minisztérium közleménye.
A nagykunsági szilvapálinka a korábban már bejegyzett elnevezések után – pálinka, törkölypálinka, békési szilvapálinka, gönci barackpálinka, kecskeméti barackpálinka, szabolcsi almapálinka, szatmári szilvapálinka, újfehértói meggypálinka és vasi vadkörtepálinka – a tizedik magyar pálinka, amely uniós oltalmat kapott.
A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely jelentős gazdasági előnnyel járhat. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyeknek az értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.