Közélet

Astrára Pfizer a nyerő kombó

Az AstraZeneca után másodikként beadott Pfizer/BioNTech adja a legmagasabb szintű védettséget a Saarland Egyetem előzetes eredményei alapján – írja a Deutsche Welle.

Miután a vérrög képződéssel kapcsolatos aggodalmak miatt Németország felfüggesztette az AstraZeneca alkalmazását 60 év alattiak számára, sokan másodjára a BioNTech oltását kapták meg, ez tette lehetővé a német egyetem kutatását.

Azonban az egyetem figyelmeztetett, hogy ezek még egyelőre csak előzetes eredmények és a résztvevők nemének és életkorának hatásait még nem vizsgálták. Azonban mivel az eredmények világosak, az egyetem nyilvánosságra hozta azokat.

Fotó: Marc Bruxelle / Shutterstock

A kutatók nem csupán az antitestek mennyiségét de hatékonyságát is tesztelték, az eredmények szerint a kombináció ez utóbbi téren ér el jobb eredményt mint a Pfizer/BioNTech, míg az Astránál mind a két szempontból jobban teljesít.

Egy spanyol kutatás, melynek szintén még csak előzetes eredményeit a Nature is publikálta hasonló következtetésre jutott. A német kutatást vezető tudósok szerint ugyan további kutatás szükséges, ám ha azok hasonló következtetésre jutnak, akkor komolyan meg kell fontolni a vakcinák kombinálását.

vakcina koronavírus oltás astrazeneca Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek