Közélet

Az utóbbi évtizedben megkétszereződött a menekültek száma a világban

A fegyveres konfliktus, üldöztetés, emberi jogi visszaélések vagy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma az utóbbi évtizedben megkétszereződött a világban, tavaly év végére elérte a 82,4 milliót

– állapítja meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken kiadott, Globális Trendek című éves jelentésében.

A koronavírus-járvány évében, egy olyan évben, amelyben a legtöbb ember gyakorlatilag nem hagyhatta el a lakhelyét, újabb hárommillió embert kényszerítettek arra, hogy elmeneküljön onnan, ahol lakik

– közölte Filippo Grandi, a UNHCR főbiztosa.

A jelentés szerint az új menekültek csaknem 70 százaléka mindössze öt országból vagy ezen országokon belül menekült el: Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar.

Fotó: PAULO AMORIM / NurPhoto / NurPhoto /AFP

 

A trendek sajnos tavaly is folytatódtak. Ezért ha naprakészre – az idei első félév végéig – akartuk volna csinálni a jelentést, akkor valószínűleg időarányosan meg kellett volna növelnünk a menekültek számát.

 

Az új menekülők 42 százaléka gyerek, és részben új konfliktusgócokból űzettek el: Mozambik északi részéből, a Száhel-övezet nyugati részéből, az etiópiai Tigré tartományból, amellett, hogy a régi konfliktusövezetekben – például Afganisztánban, Szomáliában – fellángoló erőszak is kényszerített újabb embereket menekülésre. Az ENSZ-nek külön kell készülnie arra, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi haderő szeptemberi kivonulása után újabb tömegek hagyják el Afganisztánt – tette hozzá Grandi.

UNHCR ENSZ menekültek
Kapcsolódó cikkek