Közélet

Eldől, szabályt szegett vagy sem az Európai Parlament

Holnapután dönt az Európai Bíróság arról, hogy szabályosan fogadta-e el az Európai Parlament az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése miatti eljárás kezdeményezésére irányuló állásfoglalását.

Mint ismert, Magyarország az Európai Parlament a Tanácsot az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke (1) bekezdésének megfelelően az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapítására felszólító javaslatról szóló, 2018. szeptember 12-i állásfoglalásának megsemmisítését kéri az Európai Bíróságtól.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP

Magyarország álláspontja szerint a megtámadott állásfoglalásról szóló szavazás során az Európai Parlament súlyosan megsértette az működéséről szóló szerződés, illetve a saját eljárási szabályzatának a megtámadott állásfoglalás elfogadása tekintetében irányadó rendelkezéseit.

A szavazás során ugyanis az Európai Parlament tagjai által leadott szavazatok körében kizárólag az igen és nem szavazatok kerültek beszámításra, a tartózkodó szavazatok kirekesztésével, ami a magyar kormány álláspontja szerint ellentétes az említett rendelkezésekkel.

Magyarország e tekintetben kiemeli, hogy a tartózkodó szavazatok beszámítása esetén a szavazás eredménye más lett volna.

Európai Bíróság Európai Tanács Európai Parlament magyar kormány
Kapcsolódó cikkek