Közélet

Jobbközép vezetés Franciaországban az első forduló után

Mintegy 29 százalékos támogatottsággal a jobbközép Köztársaságiak párt (LR) végzett az élen vasárnap a francia regionális választások első fordulójában, alacsony, alig 33 százalékos részvétel mellett – derült ki a helyi hírtelevíziók által ismertetett exit poll-eredményekből.

Az északi Hauts-de-France régióban a konzervatív – és várhatóan jövőre az elnökségért is induló – Xavier Bertrand, a régiótanács elnöke például a voksok 41 százalékát szerezte meg. Bertrand korábbi jobboldali kormányokban több miniszteri posztot is betöltött.

A baloldali pártok együttesen mintegy 26 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak, s ezen belül a szocialisták 18 százalékot kaptak.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a vártnál rosszabbul szerepelt, a szavazatok mindössze 18,5 százalékát szerezte meg.

Emmanuel Macron államfő pártja, amelynek eddig nem voltak képviselői a regionális tanácsokban, és nem is indított minden régióban jelöltet, 11 százalékot ért el. Pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) hat évvel ezelőtt még nem létezett, így tagokkal sem rendelkezik a regionális tanácsokban, és nem is indított jelöltet minden régióban. Jelöltjei vasárnap több helyütt nem szerezték meg a megfelelő számú voksot ahhoz sem, hogy indulhassanak a második fordulóban.

Ez egy nehéz választás volt (a kormánypárt számára)

– ismerte el vasárnap este Gabriel Attal kormányszóvivő. Christian Jacob, a Köztársaságiak képviselőházi frakcióvezetője szerint a kormánypárt megsemmisítő vereséget szenvedett.

A régiók többségét, hetet, eddig az ellenzéki, jobbközép Köztársaságiak vezették, hatot a szintén ellenzéki baloldal irányított, míg két helyen centristák, Korzika és Martinique szigetén pedig a helyi nacionalista erők kormányoznak.

Az exit pollok eredményei alapján az látszik, hogy

a legtöbb régióban a választók megerősítették pozíciójukban a régiótanácsok eddigi vezetőit, akik alapvetően a hagyományos pártokból kerültek ki.

Xavier Bertrand
Fotó: FRANCOIS LO PRESTI / AFP

Elsősorban a Nemzeti Tömörülés gyenge szereplése okozott meglepetést, miután a felmérések azt jelezték, hogy Marine Le Pen pártja az előző, hat évvel ezelőtti regionális választások első fordulójához hasonlóan a régiók felében az élen végezhet, a második fordulóban pedig akár két régió irányítását is megszerezheti. Az exit poll alapján azonban úgy tűnik, hogy erre sehol nem maradt esélye.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke vasárnap esti rövid sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy pártja a második fordulóban még javítani tud, miután elsősorban az ő szavazói maradtak otthon. Ezért cselekvésre kérte őket jövő vasárnap, mint fogalmazott: a kormánypolitika megbüntetése érdekében.

A több mint ötmillió lakosú, Nizza és Marseille városát is magában foglaló déli Provence-Alpes-Cote d'Azur régióban nagy meglepetésre a jelenlegi jobboldali vezető, Renaud Muselier végzett az élen a Nemzeti Tömörülés jelöltjével, Thierry Marianival szemben, aki korábban jobbközép színekben politizált, Nicolas Sarkozy államfő kormányában 2010 és 2012 között közlekedési miniszter volt.

Hasonló eredmény született északon, Marine Le Pen körzetében, Hauts-de-France régióban, ahol a jövő évi elnökválasztásra jelöltként már bejelentkezett jobboldali Xavier Bertrand győzött a Nemzeti Tömörülés jelöltjével, Sébastien Chenuvel szemben.

A Párizs központú Ile-de-France régióban a 2022-es elnökválasztáson szintén jobboldali színekben indulni kívánó Valérie Pécresse régióelnököt erősítették meg a választók a Nemzeti Tömörülés alelnökével, Jordan Bardellával szemben, aki alig 14 százalékot ért el.

A felmérések Bourgogne-Franche-Comté régióban is Marine Le Pen pártjának győzelmét jelezték előre, de a párt jelöltjét, Julien Odoult, a jelenlegi régióelnök, a szocialista Marie-Guite Dufay legyőzte.

A jövő vasárnapi második fordulóba annak a listának a jelöltjei jutnak be, amely a szavazatok legalább tíz százalékát megszerezte az első fordulóban.

Két párt akkor léphet szövetségre és vonhatja össze a listáit a két forduló között, ha az első fordulóban megszerezte a szavazatok legalább öt százalékát. A győztes lista a megszerzett helyeken felül a tanácsi helyek további 25 százalékával is rendelkezik, a többi helyet pedig arányosan osztják el a legalább öt százalékot elért pártok között.

A kormánypárt előzetesen jelezte, hogy a második fordulóban a győztesnek ígérkező jelöltet fogja támogatni a Nemzeti Tömörüléssel szemben, függetlenül attól, hogy az bal- vagy jobboldali-e.

jobbközép Franciaország
Kapcsolódó cikkek