Közélet

Meghátrált a svéd kormány, de már késő

A svéd Centrum Párt szerdán visszavonta a lakásbérlésre vonatkozó, vitatott reformtervezetet, amely miatt a parlament megvonta a bizalmat Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöktől hétfőn.

A javaslat nem élvezi a parlamenti többség támogatását, ezért lekerült a napirendről

- mondta Annie Lööf, a szociáldemokrata-zöld kormányt kívülről támogató liberális Centrum Párt vezetője a Dagens Nyheter című napilapnak. Beszélt arról is, hogy újra akarják tárgyalni a Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt, valamint a Centrum Párt és a Liberálisok között a 2018 szeptemberi választások után, 2019-ben létrejött „januári megállapodást”, amely lehetővé tette Stefan Löfven számára a kormányalakítást a Centrum Párt és a Liberálisok külső támogatásával.

Fotó: Lars SCHRODER / AFP

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/megbukott-a-sved-kormany-3852335/

Annie Lööf reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Liberálisok visszatérnek a megállapodáshoz.

Ez utóbbi párt hétfőn úgy értékelte a helyzetet, hogy az „egyezményt megszegték”, egyúttal közölte, hogy a jövőben a konzervatív tömböt támogatja, ezt az álláspontját pedig szerdán megismételte.

A visszavont tervezet – amely a közmeghallgatás szakaszában volt – lehetővé tette volna a bérleti díjak szabályozásának enyhítését az újépítésű ingatlanok esetében. Svédországban ugyanis szigorúan szabályozzák a bérleti díjakat, aminek célja a megfizethető árak fenntartása a nagyobb városokban. Emiatt azonban az ingatlanfejlesztők kevésbé hajlandóak befektetni új házak építésébe a bérleti piac számára. Azok az emberek, akik lakást akarnak bérelni, akár éveket is várhatnak, az ingatlanvásárlás pedig egyre nehezebb a szárnyaló lakásárak miatt.

Fotó: Claudio BRESCIANI / AFP

Az ellenzéki Baloldali Párt, amely annak idején tartózkodásával hozzájárult Löfven kormányfővé választásához, szintén üdvözölte a Centrum Párt szerdai bejelentését. Nooshi Dadgostar, a bérlakás-reformot bíráló párt vezetője „pozitívnak” minősítette a tervezet visszavonását, mindazonáltal közleményében hozzátette, hogy a politikai helyzet továbbra is „nehéz”. A Baloldali Párt, amely ultimátumot adott a kormánynak az ügyben, arra hivatkozva ellenezte a tervezetet, hogy a reform a bérleti díjak gyors emelkedéséhez vezetne, és növelné a gazdagok és a szegények közötti különbségeket.

A kormányfő ellen a bérleti reformot szintén ellenző Svéd Demokraták radikális jobboldali párt a múlt héten bizalmatlansági indítványt nyújtott be, a Baloldali Párt, a szintén ellenzéki, konzervatív Mérsékeltek és a kereszténydemokraták pedig közölték, hogy támogatni fogják.

Az indítványt hétfőn meg is szavazták. Ez volt az első alkalom Svédországban, hogy bizalmatlansági indítvánnyal a törvényhozás megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől.

A svéd alkotmány értelmében Löfvennek a hétfői szavazást követően egy hete van arra, hogy lemondjon vagy eldöntse, előrehozott választások lesznek-e az országban.

 

Kormányválság bizalmatlansági indítvány Svédország
Kapcsolódó cikkek