Közélet

Megbukott a svéd kormány

Bizalmatlansági indítvánnyal távolították el a Stefan Löfven miniszterelnököt a posztjáról. Ő az első svéd kormányfő, akit az ellenzék mozdított el az ország éléről.

Elvesztette a személye elleni bizalmi szavazást a stockholmi parlamentben Stefan Löfven svéd kormányfő hétfőn. A szociáldemokrata politikusnak egy hete van, hogy hivatalosan is benyújtsa lemondását, és felkérje a parlament elnökét egy új kormány alakítására, vagy hogy előre hozott választásokat hirdessen.

Stefan Löfven miniszterelnök (k) a svéd parlamentbe érkezik Stockholmban 2021. június 21-én. Mellette Marta Stenevi esélyegyenlõségi (b) és Magdalena Andersson pénzügyminiszter (j)
Fotó: Nils Petter Nilsson / MTI/EPA/TT

Két lehetőségem van, vagy új választást írok ki, vagy lemondok; ez egy veszélyes út egy olyan helyzetben, ahol több együttműködésre van szükségünk

– mondta még a bizalmi szavazás előtt Löfven.

A bizalmatlansági indítványt a Svéd Demokraták nevű radikális jobboldali párt nyújtotta be a parlamentnek még múlt csütörtökön, miután a Baloldai Párt megvonta külső támogatását a kormánykoalíciótól. A szélsőbalos párt azután döntött úgy, hogy nem szavaz a parlamenti többséggel nem rendelkező kormánypártokkal, hogy az módosítani akarta az albérleti törvényt. A vitatott javaslat az új építésű társasházakat kivonta volna a bérleti díjak központi szabályozása alól azzal, hogy lehetővé tette volna a bérbeadónak és a bérlőnek, hogy a bérleti díjról közvetlenül egyezzenek meg egymással.

A svéd parlament hétfőn megszavazta a kormányfõvel szemben a Svéd Demokraták (SD) nevû radikális jobboldali párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt
Fotó: Anders Wiklund / MTI/AP/TT

A szociáldemokraták és a Zöldek alkotta kabinetnek 2018-ban több hónapnyi kemény tárgyalások révén sikerült külső támogatókat szerezni a kormányzáshoz. A Baloldali Párt mellett két kisebb, jobbközép párt is kívülről támogatta a Löfven vezette kormányt. A Baloldali Párt kormány mögüli kifarolásával a parlament megosztottá vált, nem egyértelmű, hogy a ház elnöke kit kérhetne fel egy új kabinet összeállítására. A közvélemény-kutatások sem adnak ehhez egyértelmű támpontot, a felmérések szerint egy előre hozott választás esetén is fej fej melletti eredmény születne a mérsékelt bal-, illetve jobboldali pártok között.

bizalmi szavazás bizalmatlansági indítvány Svédország Stefan Löfven
Kapcsolódó cikkek