Közélet

Minszk: a szankciók és korlátozások nem fogják elérni a kívánt hatást

A Fehéroroszág ellen elrendelt újabb nyugati szankciók visszaütnek, a válaszintézkedések negatívan fogják érinteni a büntető országok állampolgárainak és vállalatainak az érdekeit

– közölte a minszki külügyminisztérium kedden.

„A szankciók és korlátozások nem fogják elérni a megrendelőik által kívánt hatást.

Az által ránk kényszerített válaszintézkedések pedig káros hatással lesznek együttműködésünkre, végtére is a Fehéroroszággal szemben barátságtalan nyugati országok állampolgárainak és vállalatainak az érdekeire is” – áll a tárca közleményében.

Aljakszandr Lukasenka
Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

A minszki külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy az egymást követő szankciók miatt kialakult helyzetből egyre nehezebb lesz a feleknek majd kikerülni.

A tárca szerint a Nyugat szándékosan romboló tevékenységet folytat a fehérorosz lakosság ellen, ami majdhogynem gazdasági háború meghirdetésével ér fel. A külügyminisztérium egyben sajnálatát fejezte ki, hogy „a nyugati partnerek a párbeszéd és együttműködés helyett továbbra is előnyben részesítik az ellenséges tevékenységeket, így a nyomásgyakorlást és a büntetőintézkedéseket” Fehéroroszországgal szemben.

Az Európai Unió, Kanada, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is szankciókat vezetett be hétfőn a Ryanair járatának májusban történt minszki kényszerített leszállása és a fedélzeten utazó fehérorosz ellenzéki aktivistát, Raman Prataszevics őrizetbe vétele miatt.

 

Kapcsolódó cikkek