Közélet

Orbán Viktor: szuperállamot építenek Brüsszelben

Harminc éve történt (1991.06.19-én), hogy az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot. A szovjet csapatok távozásánek 30. évfordulóján Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Pesti Vigadóban - a teljes előadás a Miniszterelnökség honlapján olvasható.

Európa egy kulturális képződmény

Orbán Viktor a beszédének elején arról beszélt, hogy ez az a nap, amikor Magyarország először megszólal az Unió jövőjéről szóló vitában. A szavak pontos értelme a legfontosabb, mert ha nincs rend, akkor nincs rend a gondolatainkban. A kormányfő közölte, hogy Európa részéhez tartoznak azok az országok is, akik nem tagjai az Uniónak.

Voltak jó idők, és voltak rossz idők

Orbán Viktor elmondta, hogy Európa életében jobb és rosszabb korszakok váltották egymást, de Európa örök. Az EU egy politikai képződmény, amelyet azért hoztak létre, hogy megvédjék országaik gazdasági és katonai érdekeit.

Azért jött létre az EU, hogy ne vesszen el a remény, hogy egyszer Európa sorsáról az európaiak dönthetnek majd.

A kormányfő közölte, hogy csak a németek 45 százaléka mondta azt, hogy szabadon elmondhatja a véleményét egy idei júniusi felmérés szerint. A nemzet és a család egyszerre áll támadás alatt.

Mi a helyzet az unió gazdaságával?

2008-ban még 25 százaléka volt a világ GDP-jének, míg 2019-ben már csak 18 százalékát.

A világ legnagyobb ötven cége közül 2001-ben még 14 volt európai, míg ma csak 7. Az elmúlt 25 évben húsz olyan cég alakult, amelynek értéke 100 milliárd dollár volt, de ebben egyetlen európai sincs – mondta a kormányfő. A világ 10 legnagyobb katonai kiadással rendelkező ország között csak két európai van. Az unió polgárainak csak a negyede gondolja, hogy a következő generáció jobban fog élni – mondta.

Az EU jogrendszerei ezt a törekvést nem akadályozzák, hanem elősegítik. Politikai ellenfeleink ezért támadják a családokat, a nemzetet, a kereszténységet és a zsidó felekezetet

- mondta Orbán Viktor majd hozzátette, hogy egy birodalmi jellegű EU felé robogunk. Egy európai szuperállamot építenek, amire senki sem adott felhatalmazást, nincs európai démosz – tette hozzá. A brüsszeli birodalom építése szükségszerűen vezet el a demokrácia hiányához. Mi nemzeti alapon álló demokraták állunk szembe a birodalomépítőkkel, akik a demokrácia ellenfelei. Brüsszelt azok irányítják, akik szerint az integráció öncél – mondta a kormányfő.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az uniós demokrácia

Közös gazdasági siker nélkül az EU szét fog esni. Csak olyan politikát lehet támogatni, ami közös gazdasági sikert alapoz meg. Brüsszel ehelyett visszaél a hatalmával, és szétveri magát. A következő időszak a járványok és a migráció kora lesz, és egy ilyen helyzetben kell sikeresnek lenni. Csak a demokrácia helyreállítása révén lehet sikeres EU. A tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával egy új szervezet kell – mondta Orbán Viktor.

Szerbiát fel kell venni

Az Európai Parlamentbe csak a nemzeti parlamentek küldhessenek képviselőt, és nem sértheti a nemzeti parlamentek. Szerbiát fel kell venni az unióba – mondta a kormányfő.

beszéd szovjet katona Orbán Viktor Európai Unió kivonulás gazdaság
Kapcsolódó cikkek