Közélet

Orosz kémet foghattak a lett parlamentben

Előzetes őrizetbe helyezte pénteken egy rigai bíróság Janis Adamsonst, a lett parlament kémkedéssel gyanúsított képviselőjét, akit előző nap fosztott meg a Saeima a mentelmi jogától.

Az Összhang Szociáldemokrata Párt (Socialdemokratiska partija Saskana, SDPS) nevű ellenzéki párt parlamenti képviselőjét Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítják.

A bírósági döntésről beszámoló LETA lett hírügynökség szerint a határozat ellen egy héten belül lehet fellebbezni.

A hírügynökség jelentése szerint Adamsons mellett egy másik ember előzetes őrizetbe helyezését is elrendelte a bíróság Oroszország javára történő kémkedés gyanúja miatt.

Fotó: Shutterstock

A bírósági tárgyalásra a lett állambiztonsági szolgálat (VDD)munkatársai kísérték el Adamsonst. Sem a gyanúsított, sem az ügyvédje nem nyilatkozott a sajtónak.

  • A parlament azután fosztotta meg Adamsonst mentelmi jogától, hogy a főügyészség a törvényhozás hozzájárulását kérte a politikus letartóztatásához.
  • A korábban lett belügyminiszterként is működő Adamsons közölte: a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják.
  • Mint azt a TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, Adamsons pártja, az SDPS ellátja a lettországi orosz nyelvű közösség érdekképviseletét. A politikus a Saeima védelmi, belügyi és korrupcióellenes bizottságának tagja, mindazonáltal nem fér hozzá államtitkokhoz.

    A LETA a VDD-re hivatkozva csütörtökön arról számolt be: a különleges szolgálatok jelenleg „sürgős jogi eljárásokat” folytatnak a kémkedés gyanújával szerdán megindított büntetőeljárás keretében. A VDD több mint 40 esettel kapcsolatban gyanúsítja Adamsonst.

    képviselő Országgyűlés Lettország Oroszország kémkedés
    Kapcsolódó cikkek