Közélet

Romániának nem kellenek a vakcinák, inkább továbbadják

Románia jelentős mennyiségű koronavírus elleni oltóanyagot értékesíthet, vagy adhat tovább adományként ebben az évben, mivel várhatóan

több mint 35 millió adag vakcinát nem tud belföldön hasznosítani a lakosság oltakozási érdektelensége miatt

- írta csütörtöki számában az Adevarul című lap.

A bukaresti kormány szerdai ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el, hogy megteremtse az Európai Bizottság közreműködésével beszerzett, az alacsony hazai kereslet miatt feleslegesnek bizonyult oltóanyag hasznosításának jogi feltételeit.

A jogszabály felhatalmazza az egészségügyi minisztériumot a vakcinafelesleg értékesítésére,

az ebből származó bevétel az állami költségvetésbe kerül – idézte a lap Monica Althamer egészségügyi államtitkárt.

Fotó: Shutterstock

A bukaresti kormány arról is határozatot fogadott el, hogy Ukrajnának 100 ezer, Szerbiának pedig 50 ezer adag vakcinát adományoz. Románia eddig a Moldovai Köztársaságnak küldött humanitárius segélyként több mint 400 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát.

Az Adevarul szerint

a bukaresti kormány azzal számol, hogy év végéig 8,6 millió ember – az ország lakosságának kevesebb mint 45 százaléka – oltatja be magát,

azzal együtt, hogy ősszel a járvány újabb hulláma várható. Így a 2021-es évben Romániának járó több mint 56 millió adag vakcinából több mint 37 milliót nem tud felhasználni.

A lap szerint Bukarestnek nincs ekkora tárolási kapacitása, ezért értékesítésükre készül. Az Adevarul felidézte, hogy a román kormány a vakcinaszállítás felfüggesztését kérte az Európai Bizottságtól, így júniusban a tervezettnél 4,5 millió adaggal kevesebb oltóanyag érkezik az országba.

 

Románia vakcina értékesítés
Kapcsolódó cikkek