Közélet

Szentpéterváron szállították le a repülőgépről egy civil szervezet vezetőjét

A kapitánynak engedelmeskednie kellett az utasításnak, hiszen orosz joghatóság alatt tartózkodtak.

A LOT varsói járatáról szállították le Szentpéterváron Andrej Pivovarovot, a Nyílt Oroszország civil szervezet vezetőjét – közölte kedden a lengyel állami légitársaság.

A már mozgásban lévő repülőgépet visszarendelve szállították le és vitték be őt a határőrséget is felügyelő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat irodájába a pulkovói repülőtéren,

arra hivatkozva, hogy körözés alatt áll.

Gurulás közben az orosz légiforgalmi felügyelet arra utasította a lengyel gép személyzetét, hogy forduljanak vissza parkolóhelyükre.

Fotó: Shutterstock

A kapitánynak engedelmeskednie kellett az utasításnak, hiszen orosz joghatóság alatt tartózkodtak

- áll a LOT közleményében.

Pivovarov ügyvezető igazgatója volt a Nyílt Oroszországnak, melyet az emigrációban élő volt oligarcha, a Kreml-ellenes Mihail Hodorkovszkij alapított. A szervezet múlt csütörtökön feloszlatta magát, így akarván védeni tagjait a büntetőeljárástól a nemkívánatos szervezetekről rendelkező orosz törvény tervezett szigorítása kapcsán.

Lengyel sajtóértesülések szerint

Pivovarovot az orosz Nyomozó Bizottság szentpétervári kirendeltségére vitték.

Letartóztatásának körülményeit Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a közszolgálati hírtelevízióban nyilatkozva szokatlannak nevezte.

A lengyel hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy a letartóztatás időzítése „egyszerűen az orosz zűrzavar következménye, vagy más oka volt” – jelentette ki Wawrzyk. Korainak nevezte, hogy Varsó az ügy kapcsán fontolóra vegyen Oroszország elleni esetleges szankciókat, és a nemzetközi közösséghez forduljon az incidens miatt.

leszállítás LOT
Kapcsolódó cikkek