Közélet

Szupereszközökké fejleszthetjük telefonjainkat

A különböző eszközök közötti hatékony és gördülékeny együttműködés megvalósítása lehetett az egyik legfontosabb szempont a Huawei operációs rendszerének, a HarmonyOS új verziójának a fejlesztésekor.

A megosztott technológián alapuló rendszerszoftver az eddig függetlenül működő készülékeket egy nagy szupereszközzé kapcsolja össze a hardverintegráción és a Service Widgeteken keresztül.

A felhasználók az úgynevezett többkészülékes vezérlőpult (Multi-device Control Panel) felületén található drag-and-integrate funkcióval kapcsolhatják össze nagyon egyszerűen a különböző készülékeiket. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy például egy esti filmnézésnél elegendő megnyitni a Control Panelt, majd az okoskijelző ikonját áthúzni a telefon ikonjára, így a film a telefonról egyből a tévére ugrik át. A FreeBuds használatához a fülhallgató ikonját kell áthúzni a telefonéra, így a hang máris a Huawei fülhallgatóján keresztül szól a tévé helyett.

Fotó: Wang Gang / Getty Images

A HarmonyOS 2.0 új, többkészülékes vezérlőpultja (Multi-device Task Center) lehetővé teszi az alkalmazások használatát különböző készülékeken anélkül, hogy telepíteni kelljen őket mindegyiken, így minden funkció és szolgáltatás bárhol és bármikor elérhető. Az éppen használt programok és alkalmazások minden olyan eszközön láthatók, amelyen a szoftver fut, és része a szupereszköz rendszerének.

A HarmonyOS-szel együtt a Huawei több olyan eszközt is bemutatott, amely már az új generációs megoldást használja. Ezek között van a kínai cég új okosórája, a Watch 3, amely ívelt üveglappal és rozsdamentes acélvázzal készül, de az igazi érdekessége a vadonatúj „koron”, amely érzékeli a különböző mértékű nyomást, és érintésre haptikus visszajelzést ad, így az óra egyszerre kényelmes és könnyen kezelhető. Már a testhőmérsékletet és a vér glükózszintjét is méri, S. O. S.-funkciókkal rendelkezik, érzékeli, ha a felhasználó elesik, és felkínálja a segélyhívást.

A Huawei egy új táblagépet is bemutatott, a MatePad Prót, amely 12,6 hüvelykes OLED FullView kijelzővel és 90 százalékos kijelző-testaránnyal érkezik, ami a piacon elérhető tabletek között a legnagyobb.

A HarmonyOS adatkezelési és feladatmegosztási képességeivel a készülék zökkenőmentesen képes együtt dolgozni okostelefonokkal és számítógépekkel, megduplázva a produktivitást és a kreativitást akár az irodában, akár otthon. A MatePad Pro támogatja a többkészülékes együttműködést (Multi-screen Collaboration) is a tablet és PC-k között: tükrözés és kiterjesztés üzemmódban a táblagép rajztáblává és kijelzővé válik.

okostelefon HarmonyOS okosóra Huawei TÁBLAgép
Kapcsolódó cikkek