A Vuhanból eredeztethető koronavírus terjedése párhuzamba állítható a 17 évvel ezelőtti SARS-vírussal – ismertette a Sydney Egyetem kutatóinak, Edward Holmesnak és Andrew Rambaut-nak a megállapításait a Bloomberg

Véleményük szerint nincs alapja a laborszökevény-elméletnek.

A feltételezés arra a véletlen egybeesésre vezethető vissza, hogy Vuhan ad otthont a koronavírusokkal és egyéb fertőző betegségekkel foglalkozó virológiai labornak is. Úgy vélik, bár a laborelmélet nem zárható ki teljes mértékben, valóságalapja elenyészőnek tekinthető összevetve az emberek és az állatok közötti érintkezések gyakoriságával, mely a vadon élő állatokkal való során előfordul.

Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az elmúlt hónapokban számos spekuláció és tévinformáció jelent meg a koronavírus eredetét illetően

 – mondta Edward Holmes. 

Úgy gondoltuk, ideje a tudományos adatokat górcső alá vennünk, és abból a megfelelő következtetéseket levonnunk. 

A szakértők kiemelték, hogy a közös kutatások és összehangolt tanulmányok fontossága azért is jelentős, mert amellett, hogy elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vírus eredére fényt lehessen deríteni, a jövőbeni pandémiákat sem tudnánk megelőzni ezen kutatások nélkül. 

A kutatócsoport megállapította, hogy nem véletlen, hogy Vuhanból indult útjára a vírus, a sűrűn lakott városok ugyanis ideális táptalajt teremtenek a kórokozók terjedésének. Ráadásul a kereskedelem és utazás egyik fő csomópontjaként, Vuhan jó összeköttetéssel rendelkezik a Kínán belül és nemzetközi szinten is. Amellett, hogy Közép-Kína legnagyobb városa, a vadhúspiacok jelenléte csak tovább tetézte a problémát.

A járványügyi adatok alapján a Huanan piac tekinthető a járvány egyik első gócpontjának. 

A fertőzések 28 százalékát lehetett a vadhúsokat forgalmazó piacra visszavezetni 2019 decemberében, és az esetek 55 százalékát lehetett összefüggésbe hozni a vuhani piacok egyikével.

Fotó: Shutterstock

Noha eddig nem találtak olyan denevért vagy közvetítő gazdaállatot, amelyben a SARS-CoV-2 vírusra bukkantak volna, a vírus egyik fajról a másikra történő átvitele valószínűleg észrevétlenül ment végbe. Nem valószínű, hogy a legelső Covid-fertőzöttek adták át a vírust másoknak, valamint az állatról emberre átvitt fertőzéseknek is csak egy kis szelete képes nagyobb járványokat okozni. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus egy olyan gazdatestben fejlődhetett ki, amely szinte megegyezik azzal denevér által hordozott koronavírussal, amely a leginkább megfeleltethető a Sars-CoV-2-nak.  A július 1-jén publikált tanulmány szerint nehéz lenne a SARS-CoV-2 vírust sejttenyészet útján, laboratóriumi körülmények között előállítani. 

 

A borítókép forrása: Shutterstock