Közélet

Az ITM szerint nem mindegy ki fizet a környezetszennyezésért

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban arról beszélt, hogy nem mindegy, hogy ki viseli a környezetszennyezés terheit.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a környezetünk megóvásáért, ám nem mindegy ennek terheit ki fizeti. Szerinte a most induló úgynevezett karbonadóval kapcsolatos kérdése is ezt boncolgatja.

Fotó: Shutterstock

Az államtitkár szerint az Európai Bizottság javaslata a családokkal fizettetné meg a széndioxid kibocsátás költségeit, ami akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthetne egy magyar család számára.

Steiner elmondta, hogy a kormány álláspontja világos, a legnagyobb terheket nem a családoknak, hanem a többletszennyezésért felelős nagyvállalatoknak kell viselniük.

Szerinte ez egy olyan kérdés, amely a következő időszakban végig jelen lesz, ezért fontos, hogy minden magyar állampolgár kifejthesse a véleményét ezzel kapcsolatban. Steiner Attila mindenkit arra buzdított, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt.

széndioxid-kibocsátás környezetszennyezés Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Kapcsolódó cikkek