Közélet

Érkezik az új Covid-gyógyszer

A Hetero Labs nevű indiai egészségipari vállalat benyújtotta vészhelyzeti engedélyezésre a Merck licence alapján gyártott koronavírus elleni gyógyszerét.

Az indiai Hetero Labs egészségipari vállalat benyújtotta vészhelyzeti engedélyezésre a helyi egészségügyi hatóságokhoz az – Európában MSD néven ismert – Merck gyógyszergyár licence alapján fejlesztett koronavírus elleni gyógyszerét – adta hírül a Reuters.

Fotó: Shutterstock

Az antivirális molnupiravir a klinikai vizsgálatok késői szakaszában mutatott eredmények alapján segít csökkenteni a kórházi kezelés időtartamát, valamint számottevően gyorsítja a felépülést a közepesen súlyos koronavírusos megbetegedések esetén.

A Merck és a Ridgeback vállalatok jelenleg tesztelik a molnupiravirt, a klinikai vizsgálatok harmadik szakasza globális szinten zajlik.

A Merck arra számít, hogy 2021 végére több mint 10 millió terápiás kezelésre szánt adag áll majd rendelkezésre, amennyiben a gyógyszert engedélyezik és jóváhagyják

A vállalat licencmegállapodásokat kötött a már elismert generikus gyártókkal a gyógyszer hozzáférhetőségének felgyorsítására, hogy ne csak Indiában, hanem több másik, jellemzően alacsonyabb jövedelmű országban is elérhető legyen a molnupiravir a helyi szabályozó hatóságok általi jóváhagyást vagy sürgősségi engedélyezést követően.

A kérelem pozitív elbírálása esetén a gyógyszert nemcsak Indiában, hanem több másik, jellemzően alacsonyabb jövedelmű országban is alkalmaznák.

gyógyszer koronavírus India
Kapcsolódó cikkek