Közélet

Így kaphatjuk kézhez digitális Covid-igazolványunkat

Az igazolvány nem kerül hivatalból kiállításra és megküldésre, de néhány egyszerű lépéssel bárki igényelheti a saját dokumentumát digitálisan és papíralapon egyaránt.

Az uniós digitális Covid-igazolványhoz több módon is hozzá lehet jutni:

  • háziorvos, vagy az ellátást végző egészségügyi ellátó útján;
  • TAJ számmal rendelkezők esetén az EESZT lakossági portálján;
  • kormányablakokban;
  • TAJ számmal rendelkezők esetén az EESZT mobilapplikáción keresztül.
Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / AFP

Az igazolványra jogosultak az igazolványokat kérhetik a tesztet, vagy oltást végző egészségügyi szolgáltatónál, kormányablakoknál. TAJ azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is lekérhetik.  TAJ azonosítóval nem rendelkező állampolgárok azt az egészségügyi szolgáltatónál, illetve kormányablakoknál ingyen igényelhetik. 

Kormányablakoknál az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. Emellett a háziorvos önként vállalhatja az igazolvány kinyomtatását; az ezt vállaló háziorvosok listáját a Kormány a koronavirus.gov.hu címen közzéteszi. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Várhatóan 2021 augusztusától az oltottságot igazoló védettségi igazolvány QR-kódjának beolvasásával is elérhető az oltottságot igazoló uniós digitális Covid-igazolvány.

Covid-igazolvány koronavírus Európai Unió utazás
Kapcsolódó cikkek