Hétfő hajnaltól kezdődően ezúttal is több magyar versenyző sikeréért szoríthattunk a tokiói olimpián.

  • A játékok harmadik napja nem sokkal vasárnap éjfél előtt elkezdődött, mindjárt egy kiváló teljesítménnyel. A férfi triatlonosok között ugyanis Bicsák Bence a sportág legjobb magyar olimpiai eredményét elérve a 7. helyen zárt, míg Tóth Tamás a 29. helyen futott be.
  • Női kardvívásban három magyar lépett pástra. Elsőként Katona Renáta, aki ugyan bejutott a legjobb 32 közé, ott kikapott a kétszeres olimpiai ezüstérmes Szofija Velikajától. Márton Anna az első meccsén megsérült – kificamodott az a bal térde, amelyben decemberben elszakadt az elülső keresztszalagja, s műtét nélkül, konzervatívan kezelték, hogy itt lehessen az olimpián. Végül ő és Pusztai Liza is bejutott a 16-közé, s Márton még innen is tovább tudott lépni, így a nyolc közé egyedüli magyarként jutott el világbajnoki bronzérmesünk.

Közben már biztosság vált, hogy Márton Anna éremért vívhat, miután a negyeddöntőben 15-11-re legyőzte az üzbég Zaynab Dayibekovát, amivel ott van a legjobb négy között. Az elődöntőben az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüst-, illetve csapatban olimpiai aranyérmes Szofija Velikaja volt az ellenfele. Az orosz végül 15-8-ra győzött, így végül Márton a bronzéremért vívhatott, azonban 15-6-ra elbukta az asszót a francia Manon Brunet-val szemben.

Márton Anna
Fotó: Illyés Tibor / MTI
  • Úszásban Németh Nándor 200 méter gyorson nem jutott döntőbe, végül a 15. helyen zárt. A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású férfi 4x100 méteres gyorsváltó magyar sporttörténelmet írva – új országos csúccsal – a pontszerző ötödik helyen végzett. Az olimpiák történetében a férfi 4x100 méteres gyorsváltóban magyar csapat először szerepelt a döntőben.
  • Cselgáncsban Karakas Hedvignek hamar véget ért az olimpia. Az Európa-bajnok judós a lengyel Julia Kowalczyktól kapott ki az első fordulóban egy vazarival.
  • Asztaliteniszezőink is számára is véget ért a tokió szereplés – legalábbis egyesben – miután Majoros Bence 4-1-re kikapott a férfi egyes második fordulójában a dán Jonathan Grothtól.
  • A magyar női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az orosz csapattal első csoportmérkőzésén.
  • A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a hegyikerékpáros versenyt, melyben a brit szupertehetség Thomas Pidcock diadalmaskodott.
  • Úszásban hat magyar úszó is érdekelt volt a hétfői előfutamokban. A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf a legjobb, míg az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás a 6. idővel jutott elődöntőbe 200 pillangón. Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont pont lemaradt az elődöntőről, végül a 17. helyen zárt.