Közélet

Közel két évtizednyi börtönt kapott a milliárdos a kormány kritizálásáért

18 év börtönre ítélték a prominens ellenzékiekkel jó kapcsolatokat ápoló, kormánykritikus kínai milliárdost Szun Davu-t, aki az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozását építette fel.

18 év börtönre ítélték Kínában a milliárdos mezőgazdasági vállalkozót Szun Davut. A vádak – melyeket leginkább rendszerkritikus ellenzékiekkel szemben szoktak alkalmazni – szerint veszekedéseket robbantott ki és ellentéteket szított – írja a BBC.

Fotó: NOEL CELIS / AFP

Szun gyakran beszélt olyan, Kínában érzékenynek számító témákról, mint például az emberi jogok. A mostani ítélet újabb eleme Peking fellépésének a határokat átlépő privát vállalkozások és üzletemberek ellen. Legutóbb 2020 szeptemberében Kína korrupció vádjával szintén 18 évre ítélte a rendszerrel szemben kritikusan megszólaló ingatlanmágnást, Ren Csecsiangot is, de az Ant Group tőzsdére lépésének megakadályozása is a magánvállalkozások elleni fellépések közé tartozik.

Az agrárvállalkozó elleni egyéb vádak közé tartozik mezőgazdasági területek illegális elfoglalása, tömeg szervezése állami hivatalok megtámadása céljából, valamint állami tisztviselők munkájának akadályozása.

Az üzletember 3,11 millió jüanos (közel 150 millió forint) büntetést is kapott. Letartóztatására még 2020 során, egy állami farmmal folytatott vitája során került sor, 20 alkalmazottjával – akik közül sokan rokonai is – egyetemben. Azóta a vállalkozása – mely az egyik legnagyobb a szektorban és az országban – a kormány irányítása alatt áll.

A 67 éves vállalkozó 1984-ben kezdte üzleti karrierjét, Hebei tartományban, takarmány és műtrágya kereskedéssel, és cége 10 év alatt az 500 legnagyobb kínai magánvállalkozás közé került. Újabb 10 évvel később az elnöki pozíciójából is visszavonult, csak a felügyelőbizottságban tartotta meg vezető pozícióját. A beszámolók szerint Szun a vállalata vezetése közben is folytatta a mezőgazdasági munkát és korábban magas rangú pekingi tisztviselőknek is adott tanácsokat az agrárügyek témájában.

A vádakat végig tagadta és magát a kommunista párt kiemelkedő tagjának nevezte a tárgyalást megelőző meghallgatáson.

Szun nem most kerül először összetűzésbe a hatóságokkal, 2003-ban a jegybank jóváhagyása nélkül végrehajtott tőkebevonás miatt 3 év börtönre ítélték, ám azt 4 évre felfüggesztették. Ugyanebben az évben vállalkozása, a Dawu Group honlapján jelentek meg kormányt kritizáló írások, melyért 15 ezer jüanos bírságban részesült és a honlapot is be kellett zárnia fél évre.

Az üzletember jó kapcsolatokat ápolt több ismert kínai ellenzékivel és nyíltan kritizálta a kormány vidékpolitikáját. Azon kevesek közé tartozott, akik megfedték a kormányt 2019-ben az afrikai sertésinfluenza eltussolásával, ami az ő sertéstelepeit is érintette, később pedig komoly pusztítást végzett az országban.

börtön ellenzéki mezőgazdaság Kína Szun Davu
Kapcsolódó cikkek