A kínai ellenintézkedéseknek köszönhetően júniusban megállt a nyersanyagárak emelkedése a hamburgi HWWI gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése alapján. 

Júniusban, hónapok óta az első alkalommal megtört a legtöbb ipari nyersanyag árának az emelkedő trendje

– írja a HWWI (Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut GmbH) jelentése. Összességében júniusban 1,8 százalékkal csökkentek az ipari alapanyagok árai a világpiacon az intézet szakértőinek a számításai szerint, a májusi 14,2 százalékos havi áremelkedés után. 

A nyersanyagárakat az ötvözőfémek mellett elsősorban a mostanra már több éves csúcson álló olajárak vitték feljebb az elmúlt hónapokban. A HWWI kimutatása szerint azonban a szén ára is bő egy évtizede nem tapasztalt magas szinten mozog. 

A kínai kormány a fenyegető megfékezése érdekében az elmúlt hónapban bejelentette, hogy tételeket szabadít fel értékesítésre az állami réz, ón és alumínium készletekből fémfeldolgozó vállalatok számára. A nyersanyagárak a koronavírus-válságból kilábaló gazdasági fellendüléssel párhuzamosan indultak emelkedésnek. 

Fotó: XINHUA

A színesfémek piacán 1,9 százalékos árcsökkenést észlelt júniusban a HWWI, a vasércpiacon pedig csak csekély mértékű volt az áremelkedés. A vasérc árának az emelkedésében bekövetkezett lassulást arra vezeti vissza a kutatóintézet, hogy Kínának a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében vissza kell fognia acéltermelését. 

A faanyag-piacon is mérséklődött az árak emelkedésére ható nyomás, ami az amerikai fűrészüzemek termelési kapacitásának a növekedésére, valamint a magas árak miatt leállított építkezésekre és az ezzel párhuzamosan csökkenő keresletre vezethető vissza a HWWI szerint. 

Az energiapiacon az olaj árának az emelkedése mellett elsősorban a szén árának a további emelkedésére számítanak a kutatóintézet szakértői.

Miközben a dél-afrikai szénárak 12 százalékkal emelkedtek júniusban az előző havihoz képest, az ausztráliai szénárak 24,8 százalékkal mentek fel

– emelték ki. Az ausztrál szénre kivetett kínai embargó ugyanis megzavarta a beszállítói láncokat. A szénpiacon így kínálati hiány alakult ki annak ellenére is, hogy az energiaiparban nagy lépésekkel halad előre a dekarbonizációs folyamat.