A megnyitó napjának reggelén a magyarok is bemutatkoztak a tokiói olimpián: Pétervári-Molnár Bendegúz második lett az egypárevezősök első előfutamában, s ezzel bejutott a szám hétfői negyeddöntőjébe. 

A Sea Forest Evezős Pályán – amely később a gyorsasági kajak-kenu küzdelmeinek is otthont ad majd – a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány következtében üres lelátó fogadta a résztvevőket. 

A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője – aki öt éve, Rióban 14. lett, s  másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon – egy-egy brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze pénteken, közülük utóbbi ígérkezett a legnagyobb ellenfélnek. 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kjetil Borch Rio de Janeiróban bronzérmet szerzett kétpárban, emellett kétszeres világbajnok, s a verseny során bizonyította is klasszisát. Már a rajt után az élre állt, s végül óriási előnnyel ért elsőként a célba. A magyar evezős 500 méternél és 1000-nél is a harmadik helyen haladt brazil vetélytársa mögött, de aztán a hajrára beleerősített, és végül megelőzve a dél-amerikait, biztos másodikként végzett. 

A futamból az első három jutott tovább a legjobb 24 közé, a többiek reményfutamra kényszerülnek. 

Nem volt rossz ez a pálya, bár kicsit jobban szét voltam esve, mint szoktam, jobban be is savasodtam. Ez amiatt van, hogy a szervezetem még nem teljesen állt át, a kiutazás eléggé megviselt. A negyeddöntőre jobban ki kell magam pihennem, de a továbbjutás biztosan megvolt, jól kontrolláltam a pályát 

– mondta a magyar sportoló. Hozzátette: az oldalszél egy kicsit zavarta, főleg a rajtnál. 

Az edzésekhez képest nem volt hullámos a víz, de a szél rosszabb volt, mint a korábbi napokban

 – fogalmazott. Pétervári-Molnár – akinek a döntőbe jutás a célja – egyedül képviseli a magyar evezőssportot Tokióban.