Közélet

Minden, amit az uniós oltási igazolványról tudni érdemes

Az igazolvány unión belüli szabad mozgást biztosít az EU által jóváhagyott védőoltással rendelkező uniós állampolgárok számára.

Az uniós védettségi igazolványt a nemzeti hatóság bocsátja ki ingyenesen, magyar és angol nyelven. Az egészségügyi hatóságokon és tesztközpontokon kívül közvetlenül az elektronikus egészségügyi portálokon (itthon az EESZT honlapján) keresztül is letölthető. Az igazolvány igénylésére vonatkozó információk a nemzeti egészségügyi hatóságoktól kérhetők — olvasható az Európai Bizottság hivatalos oldalán.

Fotó: Shutterstock

Az uniós Covid-igazolvány 2021. július 1-jétől érvényes, kiállítása díjmentes, és jelenlegi állás szerint 12 hónapig van érvényben. Az unió 27 országán kívül Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban és Izlandon is elfogadják a tagállamokon belüli szabad mozgást biztosító okmányt. A dokumentum birtokosai mentességet kapnak a teszt- és karanténkötelezettség alól, amennyiben valamelyik uniós forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező védőoltást kapták. Ezek jelenleg a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty, illetve a Moderna Spikevax néven forgalmazott mRNS-alapú vakcinái, az Oxford-AstraZeneca által fejlesztett Vaxvizevria, illetve a Johnson & Johnson koronavírus elleni oltóanyaga. A tagállamok szabadon rendelkezhetnek arról, hogy a mentességet kiterjesztik azokra az utazókra is, akik ezektől eltérő védőoltást kaptak.

A dokumentum digitális és a nyomtatott formában is elérhető.

Fotó: Claudio Centonze

Mindkét verzión megtalálható a szükséges információkat tartalmazó QR-kód, valamint az okmány hitelességét igazoló digitális aláírás is. 

Az alábbi három feltételhez kötött uniós covid-igazolvány kibocsátása: 

  • az adott személy megkapta a által jóváhagyott védőoltások egyikét
  • a betegségből felépült
  • negatív teszteredménnyel rendelkezik.

Az igazolvánnyal — a fent említett országok mellett — kizárólag az unió területén belül lehet szabadon utazni, azonban a meglévő igazolvány ellenére is érdemes az adott úti cél beutazási szabályairól tájékozódni. Ugyanakkor a tagállamok számára kerülendő, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, kivéve, ha az ezen korlátozások a közegészség védelme érdekében szükségesek és arányosak.

A dokumentumnak az alábbi alapvető információkat szükséges tartalmaznia:

  • birtokos neve
  • birtokos születési dátuma
  • kibocsátási dátum
  • a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó információk
  • egy egyedi azonosító.

Az okmányon csak korlátozott mennyiségű adat lesz feltüntetve, a célország ezen adatok tárolására  nem jogosult. Minden további egészségügyi adatot a kibocsátó hatóság tárol. 

Fotó: Re-open EU

Az igazolás önmagában nem tekinthető úti okmánynak, azaz nem helyettesíti az útlevelet vagy más személyazonosságot igazoló dokumentumot. 

Az aktuális információkért a Reopen EU oldalt érdemes felkeresni.

Európai Bizottság beutazási korlátozások karanténkötelezettség uniós covid-igazolvány
Kapcsolódó cikkek