Közélet

Olimpia: csak semmi ölelkezés, mellőzzük a kézfogást

A tokiói olimpia eredményhirdetéseinél elmaradnak az ötkarikás játékokon korábban megszokott medálátadási formaságok, mert kijelölt sportdiplomaták helyett ezúttal a dobogósok maguk akasztják a nyakukba az érmet.

A változást ismertetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerdai, tokiói videokonferenciáján hangoztatta: a személyes kontaktusok ily módon történő csökkentésével is gátat akarnak vetni a koronavírus terjedésének.

Tálcán viszik oda a sportolóknak az érmeket, amelyeket ők maguk vesznek el onnan. Biztosítani kell, hogy aki az érmet a tálcára teszi, fertőtlenített kesztyűt használjon, és a sportoló biztos lehessen abban, hogy korábban senki sem nyúlt hozzá a medálhoz

– részletezte Bach.

A NOB-elnök szavai szerint Tokióban 

nem lesznek kézfogások, sem ölelkezések a díjátadó ünnepség alatt.

Fotó: Philip FONG  / AFP

A jövő pénteken, kilenc nap múlva kezdődő ötkarikás játékokat a hírek szerint Naruhito japán császár nyitja meg. 

Az uralkodó környezetéből származó információk szerint a 61 éves császár személyesen tekinti meg a nyitóünnepséget az Olimpiai Stadionban, és ő hirdeti ki a seregszemle kezdetét. Naruhito 2019-ben örökölte meg a trónt apjától, csak jelképes vezetője a szigetországnak, politikai ügyekben nem nyilváníthat véleményt.

 

A japán fővárosban egyre nagyobb erőre kap a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amelyet a fertőzőbb vírusváltozatok és az alacsony oltási arány okoz. Furusze Juki, a Kiotói Egyetem professzora korábban azt vetítette előre, hogy Tokióban júliusban napi ezer, augusztusban pedig kétezer új esetet regisztrálnak, ami a fővárosi régió kórházi ágyainak maximális kihasználtságát eredményezheti.

Szerdán hathavi csúcsra ugrott az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A tokiói önkormányzat szerint egy nap alatt 1149 új esetet regisztrálták, január 22-e óta a legtöbbet. 

A növekvő esetszámok közepette a kormány a múlt héten újból szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban, az olimpia szervezői pedig bejelentették, hogy az érintett területeken nem engedik be a szurkolókat a rendezvényekre.

Fotó: Kovács Tamás

Szakamoto Haruka, a tokiói Keio Egyetem orvosa és kutatója kijelentette:

ha a járvány egyszer már erősödő tendenciát mutat, akkor már túl késő. Valószínűleg még néhány napig tovább fog nőni az újonnan megfertőződöttek száma.

Japánban az embereknek mindössze 31 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást, ami a legalacsonyabb arány a gazdag országok között. Az oltási kampány a múlt hónapban végre lendületbe jött, de az utóbbi időben az ellátási és logisztikai problémák miatt visszaesett.

A tokiói esetek több mint harminc százalékát a delta variáns teszi ki, és az arány egyre nő. Bár Japán jobban átvészelte a járványt, mint sok más ország, a Jiji hírügynökség szerint a halálesetek száma szerdán átlépte a tizenötezres határt. A hivatalos adatok alapján az összes fertőzés száma 820 000.

(Címlapkép: Magyar zászlók díszítik az olimpiai és paralimpiai falu egyik épületét Tokióban. Behrouz MEHRI / AFP)

Japán olimpia tokiói olimpia külföld
Kapcsolódó cikkek