Őrizetbe vették Thomas Barrackot, Donald Trump volt amerikai elnök beiktatási alapjának kezelőjét törvénytelen külföldi lobbizás és az igazságszolgáltatás akadályozása vádjával - közölte az amerikai igazságügy-minisztérium kedden.

Fotó: Facebook

Barrackot azzal vádolják, hogy törvénytelen módon lobbizott az Egyesült Államokban az Egyesült Arab Emírségek érdekeiért. Azzal is gyanúsítják, hogy 2019. június 20-án hazudott a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) ügynökeinek, amikor meghallgatták az arab országgal folytatott üzleteiről.

A 74 éves férfi Donald Trump régi szövetségese, a Colony Capital befektetési cég alapítója. Barrack 2020-ben vonult vissza a társaság elnök-vezérigazgatói tisztségéből, idén áprilisban pedig a cég ügyvezető igazgatói posztjáról távozott.

A kaliforniai Santa Monicából származó Barrack egyike annak a három férfinak, aki ellen a New York-i szövetségi bíróság vádat emelt amiatt, mert megpróbálták Trump külpolitikáját befolyásolni a 2016-os választási kampány, illetve elnöksége idején.

A bíróság hét pontban emelt vádat a coloradói Aspenben élő 27 éves Matthew Grimes, valamint Rasid Szultán Rasid al-Málik Asahhi 43 éves emírségekbeli állampolgár ellen. Grimest szintén őrizetbe vették kedden Kaliforniában, Alsahhi tartózkodási helye ismeretlen.