Az Iszlám Állam fenyegetése miatt új lehetőségeket kell találnia az amerikai hadseregnek, hogy a kabuli repülőtérre el tudja juttatni az evakuálásra kijelölt személyeket 

– közölte szombaton egy magas rangú amerikai tisztségviselő. 

A névtelenséget kérő amerikai forrás szerint a kabuli repülőtér környékén kialakult rossz biztonsági helyzet miatt amerikai és más állampolgárok kisebb csoportjai különleges utasításokat kaphatnak arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük jelen helyzetben. Így például meghatározhatják számukra, hogy bizonyos tranzitpontokra menjenek, ahol katonák fogják begyűjteni őket. 

Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Eberhard Zorn német tábornok a nap folyamán közölte, hogy 

az Egyesült államok kérésére a német hadsereg két helikoptere érkezett Kabulba, amelyeket emberek kimentésére fognak használni városi környezetben. 

Az amerikai nagykövetség arra szólította fel szombaton az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott. 

Tisztségviselők nem bocsátkoztak részletekbe az Iszlám Állam fenyegetésére vonatkozóan, de kiemelték, hogy 

jelentős a veszély, bár merényletekről egyelőre nem érkeztek jelentések. 

Mindenesetre szorít az idő tekintve, hogy Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-i határidőt szabott az evakuálásra, és még nem kötelezte el magát ennek meghosszabbítása mellett. 

A Pentagon legfrissebb tájékoztatása szerint

az utóbbi 24 órában nagyjából 3800 civilt menekítettek ki a dél-ázsiai országból. 

Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya arról számolt be, hogy augusztus 15. óta 17 ezer embert evakuáltak, akik közül mindössze 2500 amerikai állampolgár volt. Amerikai tisztségviselők becslése szerint ugyanakkor mintegy 15 ezer amerikai lehet Afganisztánban, bár azt elismerték, hogy nincsenek pontos adataik. 

A dpa német hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy 

szinte folyamatosan lehet hallani lövések zaját a légikikötő térségében és fegyveres összetűzések sem számítanak ritkának. 

A felfordulást tovább bonyolítja, hogy az amerikai hadsereg előre nem látható időközönként nyitja meg a repülőtér kapuit.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a szombati kormányinfón közölte, eddig 78 embert – 10 családot, 23 férfit, 25 nőt és 30 gyermeket – helyezte biztonságba egy előretolt bázison. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, a magyar kormány nem tárgyal a tálibokkal.