Közélet

Az autók felét elektromossá tenné Joe Biden 2030-ra

Joe Biden elnöki rendeletben támogatná az elektromos autók terjedését és keményebb üzemanyag-fogyasztási szabályokat is megfogalmaz

A közlekedés zöldítése érdekében kettős lépést tett csütörtökön Joe Biden. Egyrészt az autógyártóktól megkövetelné, hogy az általuk eladott járművek fele 2030-ra elektromos, hidrogénüzemű, vagy plug-in hibrid legyen, másrészt flotta szinten szigorítaná a fogyasztási szabályokat a piacra dobott autók esetén – írja a Wall Street Journal.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Noha az elnök az elektrifikáció témájában rendeletet ír alá, az nem kötelező, ugyanakkor az üzemanyag-fogyasztási szabályok terén igen. Ezen a téren a 2020-as, még Trump által elfogadott szabályok módosulnak. A gyártóknak 2026-ra 100 kilométerenként 5,4 liter alá kell szorítaniuk a fogyasztást, a korábban érvényes 6,5 literes fogyasztás helyett.

A döntés kritikusai szerint a két lépés nem elég ambiciózus és az Obama által 2012-ben megfogalmazott kibocsátás csökkentési céloknak csupán a kétharmadát érik el. Az 2035-re a belsőégésű autók forgalmazásának betiltásáról döntött.

Egyesült Államok autógyártás Joe Biden elektromos autó külföld
Kapcsolódó cikkek