A amerikai Frontier légitársaság egyik utasa, Maxwell Berry három légiutas-kísérőt is bántalmazott a Philadelphiából Miamiba tartó hétvégi járaton. A civakodásnak a járaton utazó többi utas is szemtanúja volt, akik rögzítették is az esetet — írja a New York Times

Fotó: Shutterstock

Az egyik közzétett videóban, melyet számos tévécsatorna is átvett, jó látható, hogy az ittas férfi utastársait és az alkalmazottakat is inzultálta. A férfi a női légiutaskísérők mellett a férfi alkalmazottakkal is erőszakosan viselkedett: egyikük igyekezett nyugalomra inteni Berry-t, mire ő ököllel arcul ütötte a férfit. A repülőtársaság munkatársai végül az utasok közreműködésével ragasztották az üléséhez Berry-t.

A Frontier Airlines keddi közleményében írta meg, hogy felmenti légiutas-kísérőit arra az időre, míg az esetet ki nem vizsgálják. A légiutas-kísérők szakszervezete azonban bírálta a repülőtársaság válaszát. 

A vezetőségnek minden esetben a támogatásáról kell biztosítania a munkatársait ahelyett, hogy tevékenységüket felfüggesztené

— mondta a szakszervezet elnöke.

A légiutas-kísérők szövetsége szerint az incidens jól tükrözi, milyen mértékű támadásnak lehetnek kitéve munkavégzésük során. A rendőrség Berry-t a miami rehabilitációs központba vitte vasárnap, ahonnan még aznap kiengedték. Az ügyet továbbították az FBI felé, de a szövetségi nyomozóiroda egyelőre nem indított eljárást Berry-vel szemben. 

Az USA szövetségi légügyi hatósága (FAA) idén már több tízezer dollárra büntetett több utast is a maszkviselési kötelezettség és más biztonsági előírások megszegése miatt. 

A hatóság a zéró tolerancia elvét alkalmazza a légiutas-kísérőket ért atrocitások esetén, melynek vétsége 35 000 dolláros büntetést és akár börtönbüntetést is maga után vonhat. A hatóság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az összes szabálytalanul viselkedő utas esetét kivizsgálják.

Fotó: Handout / Miami-Dade County Department of Corrections  / AFP

Érdekesség, hogy a májusban az Ohiói Wesleyan Egyetem lediplomázott férfit példamutató magatartásáért az egyetem elismerésben is részesítette.