Közélet

Letiltja a Talibánt a Facebook

A közösségi média cégeinek dönteniük kell, engedik-e az iszlamista szervezet megjelenését platformjaikon. A Facebook mellet a Twitternek és a YouTube-nak is színt kell vallani.

A Facebook terrorszervezetnek tartja a Talibánt, ezért minden olyan tartalmat, ami az iszlamista mozgalmat dicsőíti vagy támogatja letilt a platformjairól – írja a BBC.

Fotó: Al Jazeera / AFP

A tiltás a cég összes platformját érinti, az Instagramtól a WhatsAppig. A közösségi média óriás azt állítja, hogy afgán szakértők segítségével figyeli platformjait, akik pastu és dari nyelven is beszélnek és ismerik a helyi kontextust.

A társaság ugyanakkor közölte azt is, hogy nem ők döntenek különböző kormányok elismeréséről, a kérdésben a nemzetközi közösséget követik. Azonban egyes hírek szerint a tálibok a WhatsApp-ot használják egymás közötti kommunikáció céljára, ám a vállalat elkötelezzett a cselekvésre, amint megtalálja a szervezethez fűződő felhasználókat.

Nem a Facebook az egyetlen közösségi média, mely a kritikák kereszttüzébe került az iszlamisták kapcsán. A Twitteren számos tálib szóvivő közölte az ország elfoglalásával kapcsolatos híreket. A BBC kérdésére a Twitter elmondta, hogy a cég nem engedélyezi az erőszakos tartalmak és szervezetek megjelenését a platformján. 

A YouTube nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre, ugyanakkor jelezte, hogy az amerikai külügyminisztérium külföldi terrorszervezeteinek listája alapján hoz döntéseket, mely listán a Talibán nem szerepel. Az Egyesült Államok ehelyett az iszlamista szervezetet mint különlegesen kijelölt globális terroristát tartja nyilván, így a szervezet amerikai forrásait befagyasztja és tiltja az amerikai polgárok számára az együttműködést a csoporttal.

talibán Twitter közösségi média Facebook youtube
Kapcsolódó cikkek