Az orosz állami RT — korábbi nevén Russia Today — műsorszolgáltatónak nem sikerült működési engedélyt szereznie német nyelvű csatornája számára Luxemburgban — írta pénteken a Luxemburg Times hírportál.

Fotó: Shutterstock

Xavier Bettel kormányfő a hírportálnak adott nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy az engedélyezési ügyben nem a nagyhercegség illetékes, hanem Németország. 

A hírportál szerint az RT azért kért engedélyt német nyelvű csatornájának luxemburgi sugárzására, hogy megkerülje a külföldi állami finanszírozású cégek műsorainak németországi sugárzási tilalmát.

Pénteken a luxemburgi kormány megerősítette, hogy az RT anyavállalatától, az ANO TV-Novosztyitól kapott kérelmet arra irányulóan, hogy műholdon keresztül sugározhassa német nyelvű műsorait. 

Mivel azonban a médiaszolgáltató Németországban tart fenn székhelyet, és jelentős létszámmal rendelkezik Berlinben, a műsor Németország joghatósága alá tartozik. Luxemburg felvette a kapcsolatot a német hatóságokkal, hogy biztosítsa az audiovizuális médiára vonatkozó uniós irányelv helyes alkalmazását

 — közölte a médiáért és kommunikációért felelős minisztérium.
A Luxemburg Times szerint a német állami médiahatóság csütörtökön közölte a luxemburgi kormánnyal, hogy az RT-nek az engedély iránti kérelmet hozzájuk kell benyújtani, ez azonban nem történt meg.

Ha ilyen kérelmet nyújtanak be, a médiahatóság megvizsgálja az ügyet, beleértve az állami semlegesség szempontját is

— közölték.
Az RT közlései szerint azonban a műsorszolgáltató "valamennyi nemzetközi engedélyezési folyamata továbbra is az összes érintett hatóság összes követelményének, törvényének és rendeletének megfelelően zajlik, a megfelelő joghatóságokban". Az RT angol nyelvű csatornája már elérhető Luxemburgban.