Közélet

Már az atomot is lenyomták a megújulók

A megújulók terjedése az energiatermelésben olyan ütemű, hogy ma már több áramot biztosítanak, mint az atomerőművek. A jövőben azonban lehetnek még szép napjai az atomenergiának is.

A BP által az energiapiac helyzetéről évtizedek óta közölt jelentései szerint 2020 volt az első olyan év, amikor az emberiség több áramot termelt a vízenergia nélkül számolt megújuló forrásokból, mint atomerőművel – írja a Bloomberg.

Fotó: Shutterstock

Az 1965-tel induló adatsor első évében a nukleáris energiával termelt áram mértéke 24 terrawattóra volt, míg a megújulók révén 15 terrawattórányi áramhoz jutott az emberiség. A számok ezt követően élesen elváltak egymástól, az elkövetkező évtizedekben az atomenergiával termelt áram mennyisége gyorsan növekedett négy évtizeden keresztül, majd stagnálni kezdett. Nagyjából ekkor indult meg a megújulók felfutása is, így 2020-ra már több mint 3 ezer terrawattóra áram származott megújulókból, míg nukleáris technológiákkal csak 2700 terrawattóra áramot állítottak elő.

A Bloomberg írása rámutat arra is, hogy míg a megújulók esetében több száz geotermikus, több ezer biomasszát használó erőmű mellett több mint 300 ezer szélturbina és több mint egy milliárd napelemes modul hozza létre az energiát, addig az atomerőművek esetében néhány hatalmas létesítményről beszélhetünk csupán, világszerte kevesebb mint 500 erőművel. Ezek a többnyire 40 évre tervezett reaktorok ráadásul elég öregek is, 45 százalékuk van a 31 és 40 év közötti korban.

Ugyanakkor a nettó zéró irányába tett lépéseknek köszönhetően a nukleáris technológiák a reneszánszukat élik, jóval több az 5 évesnél fiatalabb erőmű, mint a 11 és 15 év közötti. Igaz azonban, hogy ezen létesítmények építése általában rendkívül hosszú időt vesz igénybe, akár egy évtizedig is eltarthat, amíg azok megkezdhetik a termelést.

A lap szerint a nukleáris áramtermelés jövője azonban szakíthat az óriási beruházást igénylő, hatalmas erőművekkel, ezek helyett kisebb, gyorsabban és olcsóbban üzembe helyezhető moduláris reaktoroké lehet a jövő. Olyanoké, amilyet például Warren Buffet és Bill Gates finanszíroz közösen.

atomenergia megújuló energiák BP energiatermelés
Kapcsolódó cikkek