Dániában hivatalosan már nem tekintik a társadalmat fenyegető járványnak a koronavírus terjedését a beadott védőoltások rekordot döntően magas – 80 százalékos – aránya miatt – közölte Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter pénteken.

A járványt ellenőrzés alá vontuk. Rekordmagas átoltottsági adataink vannak, ezért szeptember 10-től feloldhatunk néhány járványellenes korlátozást

– jelentette be a tárcavezető.

Fotó: mauritius images via AFP

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fokozatosan és részlegesen kivezetik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos követelményeket olyan nagyszabású rendezvények és nyilvános helyszínek esetén, mint a koncertek és az éjszakai szórakozóhelyek.

Dánia július 1-én vezette be a digitális koronavírus-útlevelet, amelyet bizonyos esetekben kérésre fel kellett mutatni.

Jóllehet, előkelő helyen állunk, még nem hagytuk teljesen magunk mögött a járványt. A koppenhágai kormány nem fog habozni, hogy ismét gyorsan reagáljon, ha a járvány újra fenyegetni kezdi a dán társadalmat

– tette hozzá.

Magnus Heunicke csütörtökön jelentette be, hogy Dániában a 12 év feletti lakosok 80 százalékát már beoltották, ez a világon a  koronavírus elleni egyik legmagasabb átoltottsági ráta. Az országban a védőoltás felvétele önkéntes, és elérhető a 12 év felettiek számára.