A gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban újra jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett a hazai patikák gyógyszerforgalma, és elérte a 48 milliárd forintot. Ez hárommilliárd forintos növekedést egy hónap alatt 

– derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. A bővülés a tavaly júniusihoz képest 9 százalékos. Az átlagon felüli tavasz eleji gyógyszervásárlások miatt ideiglenesen megnőttek a lakosságnál felgyűlt készletek, az elmúlt hónapokban ennek a hatása mutatkozott meg.

Bár a koronavírus második évében is jelentkeznek felhalmozási ciklusok, de ezek mértéke az idén már jóval kisebb a tavalyinál, amikor márciusban 59 milliárd forintos volt a patikákban a gyógyszerforgalom.

Fotó: Lang Róbert /Somogyi Hírlap

Míg a havi forgalom tavaly átlagosan 4,5 milliárd forinttal tért el a trendtől, addig az idei első hat hónapra vetítve körülbelül 2,4 milliárdos az emelkedés 

– mondta Virág Zsolt, a Hiflylabs igazgatósági elnöke. Ha a koronavírus-járvány delta-variánsa nem emeli meg jelentősen az esetek számát – tette hozzá –, akkor folytatódhat az elmúlt hónapokban tapasztalt normalizálódás a támogatott vényköteles gyógyszerek piacán.
Az eladott gyógyszerek darabszáma nem emelkedett annyira, mint a forgalmi értékük. Receptköteles készítményből 14,9 millió dobozzal, 5,2 százalékkal  adtak el többet, mint májusban, és 3,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az értékesítésnek a dobozok száma és az árbevétel alakulása alapján történő összehasonlítása jól mutatja, hogy a mennyiségi eladás nem követi az értékben mértet. Egy vevő tavaly júniusban átlagosan 3060 forintot hagyott a patikában, az idén már 3230-at. A Hiflylabs szerint a drágulás 5,5, a Központi Statisztikai Hivatal szerint 3,4 százalékos, de az utóbbi adat a gyógyszer- és gyógyárupiac egészére vonatkozik.

A VG-nek küldött elemzés szerint

a gyógyszerforgalom minden megyében nőtt havi és éves szinten is. Az előző hónap óta a legjobban Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Vas megyében ugrott meg a gyógyszerköltés, éves összevetésben pedig Pest megyében és a fővárosban, egyaránt 11,6 százalékos emelkedéssel. A legvisszafogottabb Tolna és Zala megyében volt a költés.

A betegek a legtöbbet tápcsatorna- és az anyagcsere-kezelésre, valamint daganatellenes szerekre költöttek. Jelentősen, 26,6 százalékkal nőtt a szezonális parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek eladása, ez utóbbiakat a kisállatok kullancs- és bolhacsípésének megakadályozására vásárolják. Ezeknek a készítményeknek a forgalma 17 millió forintot tett ki a júniusi teljes forgalomban.