Angela Merkel német kancellár és Joe Biden amerikai elnök a szoros együttműködés szükségességét hangsúlyozta Afganisztánnal kapcsolatban szerdai telefonbeszélgetése során – közölte Steffen Seibert német kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint a két politikus egyetértett abban a célban, hogy minél több védelemre szoruló embert menekítsenek ki a közép-ázsiai országból.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Merkel azt hangsúlyozta, német szempontból fontos lehetővé tenni azt, hogy minél több Németországot támogató afgán állampolgár elhagyhassa az országot.

A Fehér Ház közleményében azt írta, a felek megvitatták, hogy szoros koordinációra van szükség az országban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok humanitárius segélyezésével, valamint a szomszédos államok támogatásával kapcsolatban.

Merkel a közelmúltban regionális vezetőkkel, köztük az üzbég elnökkel, Savkat Mirzijojevvel is beszélt, akinek egyebek között megköszönte a német evakuációs járatok logisztikai támogatását.

A kancellár a beszélgetések során megismételte azt a követelését, hogy a tálibok mondjanak le az erőszakról, tartsák tiszteletben az emberi jogokat, és biztosítsanak szabad elvonulást mindazoknak, akik el akarják hagyni Afganisztánt

– tette hozzá a szóvivő.

A mielőbbi fellépésre amiatt is szükség van, mert mind az Egyesült Államokban, mind Németországban komoly belpolitikai kérdés lett az afganisztáni helyzet.