A 62 éves, demokrata párti politikus, korábbi helyettes kormányzó az első nő New York állam kormányzói székében — írta a USA Today című amerikai napilap. Elődje, a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo lemondott.

Fotó: Hans Pennink / AP

Hochul, aki az állam törvényhozásában Janet DiFiora főbíró előtt tette le a hivatali esküt, kijelentette:

Azt szeretném, ha az emberek ismét hinnének a kormányzatuknak.

Elmondta, hogy elkezdte az egyeztetéseket az államon belül több olyan demokrata párti politikussal - közöttük Bill de Blasióval, New York város polgármesterével -, akik Cuomo hivatali ideje alatt éveken át arról panaszkodtak, hogy kihagyták őket a döntéshozatalból.

Nem lesz több kellemetlen meglepetés, teljes körű együttműködés lesz

— ígérte az új kormányzó, aki friss és együttműködésre törekvő hozzáállást ígért az állam kormányzatában.
   Andrew Cuomo augusztus 10-én jelentette be lemondását, miután egyre többen vádolták meg szexuális zaklatással. A demokrata párti politikus azzal védekezett, hogy kifogásolt sértései nem voltak szándékosak, egyúttal vitatta, hogy az ellene szóló állítások a bíróságon is megállják a helyüket.

A zaklatási botrányokat megelőzően, februárban egy szövetségi vizsgálat is indult Andrew Cuomo ellen. Több munkatársával együtt azzal gyanúsították, hogy a koronavírus-járvány halálos áldozataira vonatkozó adatokat titkoltak el a nyilvánosság elől a New York államban lévő idősotthonokat illetően. A kormányzó egyik hivatali munkatársa korábban beismerte: azért kozmetikázták az adatokat, mert attól féltek, hogy a republikánusok és Donald Trump előző elnök felhasználja ezeket ellenük és az egész Demokrata Párt ellen.