Újra demonstrációkat jelentettek Kunar tartomány székhelyéből, Aszadábádból, valamint a kelet-afganisztáni Dzsalalábádból és Paktia tartomány egyik körzetéből is, szemtanúk szerint pedig a tálibok tüzet nyitottak a tömegre. Egyelőre nem világos, az emberek halálát lövések okozták-e, vagy pedig a tömeg taposta őket agyon. A tüntetők a megmozdulásokon Afganisztán fekete-piros-zöld zászlóját emelték a magasba, és „A zászlónk mi vagyunk!” mondatot skandálták.

Fotó: MTI/EPA/STRINGER

Amrullah Száleh volt első alelnök a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket, hozzátéve, hogy az afgán zászlót magasba emelők a nemzeti büszkeség letéteményesei.

Afganisztánban csütörtökön tartják a függetlenség napját, amelyen a brit gyarmati uralom alóli felszabadulást ünneplik.

A tálib uralommal szembeni első jelentősebb kollektív tiltakozás szerdán volt Dzsalálábádban, ennek során hárman haltak meg. Beszámolók szerint a tálibok már ekkor tüzet nyitottak olyan tüntetőkre, akik megpróbáltak kitűzni háztetőkre vagy csak magasba emelni afgán zászlókat, más jelentések szerint egyes tüntetők pedig letépték magaslatokról a tálibok fehér zászlaját. Sajtóbeszámolók szerint hasonló megmozdulásokra került sor Aszadábádban és Hosztban is.