Közélet

Vizsgálatot indít a Pegasus-ügyben az adatvédelmi hatóság

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség már korábban nyomozást indított az ügyben.

Rövid közleményt adott ki a Pegasus-ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila. Mint ismert: a július elején több külföldi újság és a Direkt36 című lap is arról írt, hogy világszerte megfigyeltek embereket – köztük újságírókat, vállalatvezetőket, aktivistákat – egy izraeli cég, az NSO által kifejlesztett kémprogrammal. A cég tagadja ezt az állítást, de azóta is újabb esetek derültek ki. 

Júliusban már a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el több feljelentés nyomán jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt. Most pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálatot indított, amelyről Péterfalvi Attila elnök közleményt adott ki. 

Péterfalvi Attila /Fotó: Marjai János

A sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben, amelyek szerint „egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust” az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 51/A. § (1) bekezdése alapján hivatalból vizsgálatot indított. Az üggyel kapcsolatban a vizsgálati eljárás végéig a Hatóság egyéb információt nem közöl. 

vizsgálat Pegasus-kémbotrány NAIH adatvédelem Péterfalvi Attila
Kapcsolódó cikkek