A különböző sajtótermékek által közzétett cikkek alatti Facebook-kommentekért is a kiadók felelnek az ausztrál bíróság legújabb döntése alapján – írja a CNN.

Fotó: Shutterstock

Az ügyben a kiadók egy korábbi döntés utáni fellebbezésének követően került sor a legfelsőbb bíróság döntésére, mely leszögezte, hogy a kommentek bátorításával és lehetővé tételével a kiadók nem ártatlan áldozatai a közösségi oldal egyik funkciójának.

Az ügy még 2016-ban indult, amikor Dylan Voller, aki az ország fiatalkorú börtöneiben elszenvedett atrocitások miatt indított pert, a médiaérdeklődés középpontjába került. A perben szereplő három kiadó – a Fairfax Media Publications, a Nationwide News és az Australian News Channel – írásai alatti kommentek Vollert olyan bűncselekményekkel vádolták, melyeket nem követett el, ezért rágalmazási pert indított a kiadók ellen, melyek válaszul szintén eljárást indítottak, azt remélve, hogy a bíróság felmenti őket a kommentekben leírtak miatt felmerülő felelősség alól.

Noha az ítélet valószínűleg számos perhez vezethet a jövőben, az ausztrál törvények és a Facebook változása miatt ugyanilyen már nem valószínű, hiszen július óta a törvény megköveteli, hogy a kiadók először kapjanak lehetőséget a vitás kérdések orvoslására, így a kommentek törlésével megelőzhetik a jövőbeni bírósági procedúrát. Március óta pedig lehetővé vált a kommentek kikapcsolása is a Facebookon közzétett tartalmak alatt.