Sikeresen zárta mRNS-alapú vakcinájának 1. és 2. fázisú klinikai tesztjét a Sanofi – derül ki a gyógyszergyár közleményéből. A kezdeti adatok alapján a az antitestek szerokonverzióját az esetek 91 százalékában tapasztalták két héttel a második oltást követően, miközben nem jelentkeztek biztonsági problémák. Szerintük ez megerősíti a közelmúltban felvásárolt Translate Bio mRNS- és lipid nanorészecskeplatformjában rejlő lehetőségeket a Sanofi mRNS-stratégiája kapcsán.

Fotó: ERIC PIERMONT / AFP

A klinikai vizsgálatok 2022-es kezdése érdekében a vállalat 2021 júniusában megkezdte az mRNS-alapú influenzaoltás 1. fázisú vizsgálatait is. Mindemellett a cég tovább dolgozik a GSK-val közösen fejlesztett vakcináján is, melynek folyamatban lévő harmadik fázisú vizsgálatai mellett azt is kutatják, hogy az oltóanyag hogyan működik harmadik oltásként, a preklinikai adatok egyelőre biztatók. A harmadik oltással kapcsolatos eredmények az idei negyedik negyedévben érkezhetnek meg.

A vállalat emellett kiemelte elkötelezettségét a vakcinaellátás biztosítása kapcsán, így a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagaiból a cég összesen félmilliárdot gyárthat francia, német és amerikai üzemeiben. Ezek közül 30 millió már el is készül.