Egy német kutatás szerint lehetséges a tehenek wc-re szoktatása, ami a klímaváltozás elleni harcot is segítheti – számolt be róla a BBC. Az állatok vizeletében található ammónia a talajjal érintkezve dintrogén-oxiddá alakul át, mely üvegházhatású.

Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Az emberi tevékenység nyomán keletkező üvegházhatású gázok 10 százaléka származik világszerte a szarvasmarhák tartásából. A kutatók 16 tehenet igyekeztek a kísérlet során rávenni, hogy a MooLoo nevet viselő wc-t használják.

Először a MooLoo-ba helyezett állatok ételt kaptak, ha ott vizeltek, majd a létesítmény mellett elhelyezve már csak akkor kapták meg jutalmukat, ha besétáltak oda mielőtt ürítettek. A wc-n kívüli vizelést három másodpercnyi vízsugárral büntették. A kísérlet végső fázisában pedig megnövelték a tehenek és a wc közötti távolságot, miközben  jutalmazás és a büntetés folytatódott.

Mindössze 10 tréninget követően 11 állat a 16-ból sikeresen megtanulta a wc-használat szabályait. A kutatók szerint a tehenek vizeletének 80 százalékos elfogásával az ammóniával kapcsolatos kibocsátás 56 százalékos csökkentését lehetne elérni, ráadásul mindezzel az állatok jólétét és higiéniáját is javítani lehetne.