Közélet

Betiltották a delfinúszást a Hawaii-szigeteken

Ami a turisták számára népszerű szórakozási lehetőség, az nem feltétlenül jelenti ugyanazt a delfinek számára. Az amerikai hatóságok kedden betiltották a hawaii delfinekkel úszást annak érdekében, hogy az állatokat megóvják az emberekkel való szoros érintkezéstől és az abból fakadó kiszolgáltatott helyzettől – írja az AP hírügynökség.

Fotó: robertharding / AFP

A delfinúszás nagy népszerűségnek örvend a turisták körében a Hawaii-szigeteken: számos cég hirdet olyan túrákat, ahol az érdeklődőket kifejezetten azokra az óceáni területekre viszik, ahol nagy eséllyel találkozhatnak delfinekkel.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) a tengeri emlősök védelméről szóló törvény értelmében 2021. szeptember 28-tól megtiltotta a trópusi delfinekkel való úszást, illetve 46 méternél közelebbi megközelítésüket a Hawaii-szigetek partjaitól számított 4 kilométeren belül. A szabály hajókra, kenukra, supokra, drónokra és egyéb tárgyakra is vonatkozik.

A NOAA reggel 6 és délután 3 óra között tiltaná a belépést azokra a területre is, melyek a delfinek nappali élőhelyeként szolgálnak.

A trópusi delfinek éjjel a nyílt vízen vadásznak, míg nappal a part menti területeket részesítik előnyben: itt élnek társasági életet, keresnek menedéket a ragadozók elől, és pihennek rá az éjszakai vadászatra.

A hawaii trópusi delfinek könnyen felismerhetők arról, ahogy a levegőbe felugranak és megpördülnek. Néhány tudós úgy véli, a jellegzetes viselkedési forma nem csupán játékosságra utalhat, hanem a veszélyre való figyelmeztetés jele is lehet.

 

Hawaii delfinúszás NOAA
Kapcsolódó cikkek