Bűnösnek találta Indonéziában a bíróság az ország elnökét és hat másik vezető tisztségviselőt abban, hogy nem tesznek eleget a főváros Jakarta levegőminőségének javításáért, a csütörtöki döntés egyebek között szigorúbb jogszabályokat is előír.

A bíróság, helyt adva 32 helyi polgár panaszának, kimondta, hogy Joko Widodo elnöknek, valamint a belügyi, egészségügyi és környezetvédelmi tárca több tisztségviselőjének komolyabb lépeseket kell tennie a jakartaiak egészségének biztosításáért.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A felperesek – aktivisták, közszereplők, taxisofőrök, illetve légszennyezéssel összefüggő betegségben szenvedők –, akik a keresetet még 2019-ben nyújtották be, azt mondták, nem pénzügyi kártérítést akarnak, hanem a jogszabályok szigorításáért harcoltak, egyebek között a bírságok súlyosbításáért.

A tárgyalást vezető bíró, Saifuddin Zuhri leszögezte:

a politikusoknak többet kell tenniük a lakosok egészségének megőrzéséért.

Csak Jakartában mintegy 10 millióan élnek, az őt körülvevő metropolisz-övezetben pedig még háromszor ennyien. A környezetkárosítás nagy mértékben tönkreteszi a felszíni vizek minőségét, ezért a térség ivóvízellátását biztosító talajvíz is nagy mértékben szennyezett.

Jakartában emellett gyakoriak az áradások is.