A rendezvényen 140 könyves pavilonban, 173 kiadó kínálja a könyveit és két színpadon reggel 10 és este 7 óra között több mint 70 könyvbemutató beszélgetést tartanak — olvasható a szervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tájékoztatójában.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Hagyományosan a megnyitó után adják át Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjait is. 

A versenyen 83 kiadó vett részt, összesen 147 kötettel jelentkeztek a kiadók. 

A benevezett könyvek kínálata nagyon színes volt, ezért a hagyományos kategóriákon kívül létrehozták a Múzeumi művészeti könyvek díjat, illetve megosztották az Év Illusztrátora kategóriát felnőtt- és gyermekirodalomra.

Szépirodalom kategória győztese László Noémi Műrepülés című verseskötete lett, amely a Gutenberg Kiadó gondozásában jelent meg, míg a gyermek-és ifjúsági könyvek közül Koinónia Kiadó által gondozott Almából ki, körtébe be, Bertóti Johanna kötete érdemelte ki a Szép Magyar Könyv 2020 díjat. A művészeti és ismeretterjesztő kiadványok közül Mártonffy Melindának, az ARTEM/BOOKS Kiadónál megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten című kötetét díjazta a zsűri. 

A könyvsorozatok kategória győztese Grecsó Krisztián Pletykaanyu, Isten hozott, Harminc év napsütés és Vera könyvei lettek. 

Mind a négy kötetet a Magvető Kiadó adta ki.

Az esemény csütörtökön veszi kezdetét, a megnyitó beszédet Szabó T. Anna költő, író, műfordító tartja. A szervezők ebben az évben fokozott figyelemmel és elővigyázatossággal, szellősebb beépítéssel, fertőtlenítő állomások kihelyezésével, maszkokkal is készülnek. 

További információt az Ünnepi Könyvhét hivatalos oldalán találhatnak az érdeklődők.