Az S10-es kategória magyar indulója, Pap Bianka – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – a hármas pályán tempózott a szerda esti döntőben. A lengyel Oliwia Jablonskával harcolt a második helyért, mert a világcsúcstartó kanadai Aurélie Rivard hamar kivált a mezőnyből. Száz méternél, 200-nál és 300-nál is második volt, és egyre nagyobb előnyre tett szert a világbajnok Jablonskával szemben, akit végül simán vert meg: 4:29.83 perces eredménye pedig alig maradt el Rivard 2018-ban elért 4:29.27-es eddigi világrekordjától. A magabiztosan élen végző kanadai 4:24.08-cal ért célba. A harmadik helyezett lengyel 4:33.20-szal szerezte meg a bronzot.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Pap Bianka korábban 100 méter mellen a hetedik helyen végzett, 100 méter gyorson negyedik, a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4x100 méteres női gyorsváltóval pedig ötödik lett. A Vasas 400 méter gyorson 2017-ben vb-harmadik, idén Európa-bajnok úszója a magyar küldöttség tizedik érmét – harmadik ezüstjét – szerezte.

A vegyes zónában elmondta, hogy a korábbi számaira is felszívta magát, de a 400 közelebb áll hozzá, mert nem sprinter típus, inkább az állóképessége jó.

Erre is készültünk, nagyon sok hosszút úsztunk, hét-nyolc kilométer körül gyakran, és így ez áll közelebb hozzám. Ez az egyik fő számom volt. A kanadai volt a világcsúcstartó, a paralimpiai bajnok, a lengyel lány pedig a világbajnok, akit megvertem már az Európa-bajnokságon. Sejtettem, hogy nagy verseny lesz

– nyilatkozta az előző ötkarikás játékokról már egy-egy ezüst és bronzéremmel rendelkező szigetvári úszó.

Csütörtökön 100 méter háton indul, melyen világ- és Európa-bajnok, öt évvel ezelőtt Rióban pedig paralimpiai ezüstöt szerzett.

A 19 éves pécsi versenyző, Konkoly Zsófia szintén a dobogó második fokára állhatott fel szerdán. 200 méteres vegyesúszásban az S9-es kategóriában a délelőtti három előfutamból az elsőben szerepelt, és azt 2:35.16 perccel megnyerte. Ideje összesítésben a második legjobb volt a világcsúcstartó Sophie Pascoe-é mögött. Az új-zélandi 61 századdal úszott nála gyorsabban, de a rekordja csaknem tíz másodperccel jobb. Az esti döntőben az ötös pályán úszott a szám idei, magyar Európa-bajnoka, és másodikként ért célba 2:33.00 perccel úgy, hogy nagy hajrával majdnem utolérte Pascoe-t, aki mindössze 27 századdal előzte meg őt.

Konkoly Zsófia múlt hét szerdán 400 méteres gyorsúszásban is ezüstérmet nyert, ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte a paralimpián. A magyar csapat összességében már tizenegy éremnél jár Tokióban.