Szlovénia úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés egy haláleset és a vakcina használata között 

– jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerdán.

A húszéves nő halálhírét hivatalosan csak szerdán közölték, 

de kedden a sajtó már beszámolt arról, hogy a klinikai halál állapotában van. Az elhunyt fiatal lány két héttel korábban kapta meg a Janssen-féle oltást, néhány napja pedig agyvérzéssel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét.

Poklukar sajtótájékoztatóján kijelentette: 

Az oltás után súlyos, nem kívánatos esemény történt, amely sajnos tragikus véget ért.

Fotó: Shutterstock

A miniszter részvétét fejezte ki a családnak, hozzátéve: a szakmai csoport javaslatára ideiglenesen felfüggesztik az említett vakcina alkalmazását, míg a nő halálának körülményeit nem tisztázzák.

Bojana Beovic, a szakmai csoport vezetője elmondta: a halál okának kivizsgálása egy hétig tart majd.
Eközben a szlovén sajtó arról cikkezett, hogy más országokkal ellentétben, ahol a Janssen vakcináját csak idősebbeknek adják be, Szlovéniában a terhes nők kivételével mindenki más számára elérhető.
Hozzátették: 

az oltóanyag népszerűsége néhány hete nőtt meg, miután a kormány szigorított a járványügyi intézkedéseken, és kötelezővé tette a védettségi igazolást szinte minden ágazatban. 

A Janssen-védőoltás pedig már a felvétele időpontjától feljogosítja a beoltottakat a védettségi igazolás megszerzésére, míg a többi vakcina esetében fel kell venni a másik adagot is, és közöttük legalább négy hétnek kell eltelnie - hangsúlyozták.